Sute de arădeni au fost, duminică, în cimitirele Eternitatea şi Pomenirea pentru a comemora morţii, aşa cum este obiceiul de Paştile Morţilor. Paştile Mic sau Duminica Tomii este ziua care încheie Săptămâna Luminată şi în care se sfinţesc mormintele şi se dă de pomană pentru cei plecaţi dintre noi.

Arădenii au făcut parada coşurilor cu pomeni

După ce dimineaţă au participat la Sfânta Liturghie la biserici, unde s-au făcut rugăciuni pentru cei mutaţi de la noi, credincioşii şi preoţii din toate parohiile au mers la cimitire, unde au sfinţit mormintele şi bucatele aduse de credincioşi şi au cântat troparul Învierii: „Hristos A Înviat din morţi/Cu moartea pe moarte Călcând/Şi celor din morminte/Viaţă dăruindu-le“.
Credincioşii au depus în această zi ofrande pe morminte, au plâns morţii, au împăţit pomeni.
Fiecare familie a adus la cimitir un coş cu produse diverse din care nu au lipsit ouăle roşii, cozonacii, ţuica şi vinul.
Cei cu dare de mână au făcut zeci de pachete, printre cozonaci şi ouă roşii punând şi sucuri la doză, bere, ouă de ciocolată, ciocolate, vin şi prăjituri.
Pe lângă bucate, oamenii au mai adus la cimitir flori de sezon, liliac, lăcrimioare, lalele şi narcise.

Zi profitabilă pentru florărese

Ca să fie sigure că îşi rotunjesc veniturile de Paştile morţilor, florăresele au dublat preţul la flori încă de sâmbătă. Astfel, buchetul de 4 fire de liliac s-a vândut cu preţuri cuprinse între 2 şi 5 lei, buchetul de lăcrimioare s-a vândut cu preţuri cuprinse între 3 şi 5 lei, în timp ce firele de lalea s-au vândut cu 2, 3 şi chiar 5 lei. De asemenea, lumânările, candelele şi coroniţele pentru cruci s-au vândut cu preţuri duble faţă de magazine.
Credincioşii ortodocşi au prăznuit, duminică, Paştile Mic sau Duminica Tomii, zi care încheie Săptămâna Luminată şi în care se sfinţesc mormintele şi se dă de pomană pentru cei plecaţi dintre noi. Această zi are o învăţătură specială despre credinţă.
După opt zile de la Învierea Sa, Hristos s-a îndurat de necredinţa apostolului Toma şi pentru a nu-l lăsa să trăiască în îndoială, care aici are înţeles de cugetare, existenţă, Mântuitorul s-a arătat din nou apostolilor.
Tot în Duminica Tomii creştinii au marcat şi Paştile Blajinilor, care are şi o semnificaţie arhaică, amintind de fiinţe imaginare foarte blânde, care ar păzi satele şi care aflau de Paşti numai când sătenii lăsau pe apă să plutească ouă roşii. În această zi se dă de pomană pentru cei înecaţi.

Recomandările redacției