Aproximativ un milion de persoane au participat la un miting la Barcelona pentru a celebra Diada, ziua naţională a Cataloniei, şi pentru a-şi exprima susţinerea faţă de încercările de obţinere a independenţei regiunii, informează Mediafax.

Demonstranţii, mulţi dintre ei purtând tricouri roşii şi fluturând steaguri catalane, au scandat sloganuri în sprijinul independenţei. Premierul catalan Quim Torra şi predecesorul său, Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia după eşecul tentativei de obţinere a independenţei din octombrie 2017, au îndemnat separatiştii catalani să iasă pe străzi pentru a protesta.

„Începem un marş fără sfârşit”, a declarat Torra la finalul demonstraţiei. Oponenţii secesiunii s-au plâns însă că ziua naţională catalană a fost uzurpată în condiţiile în care independenţa nu este susţinută de majoritatea catalanilor.

Un sondaj de opinie realizat în luna iulie a indicat că 46,7% din catalani sunt favorabili independenţei, iar 44,9% se opun. Diada, ziua naţională a Cataloniei, comemorează finalul asediului Barcelonei din 1714, în urma căruia regiunea şi-a pierdut statutul separat în cadrul regatului spaniol.

Recomandările redacției