Ca în fiecare din ultimii ani,tradiţionala serbare populară naţionalăTârgul de Fete de pe Muntele Găina a atras un număr impresionant de participanți, ca spectatori dar și un număr mare de oficilități și politicieni. Au putut fi văzute autoturisme din toate județele învecinate județului Alba precum: Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, dar și din Timiș ori chiar mai îndepărtate. Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează de aproape două secole şi, conform tradiţiei, are loc în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de Sfântul Ilie – sărbătorit pe 20 iulie.Organizatorii au pregătit şi în acest an un program divers din care n-a lipsit tradiţionala paradă a portului popular, expoziţia meşterilor populari, spectacolele folclorice, discoteca în aer liber, focul de tabără şi artificii pe Muntele Găina.

Muzică și focuri de artificii

În prima zi, desfășurarea tradiționalului Târg de la Găina – unde au putut fi văzute și achiziționate toată gama de produse meșteșugărești specifice zonei, s-a încheiat și cu o serie de spectacole. Acestea au demarat după ora 20, când au putut urmărite  evoluții ale unor ansambluri și soliști cunoscuți de de muzică populară dar și trupe și soliști de muzică ușoară. La finele primei zile, un spectaculos foc de artficii a luminat cerul nopții, putând fi admirat până departe, timpul fiind frumos și cerul senin. Spectatorii au fost în număr mare, majoritatea rămânând campați pe platou peste noapte.

Omagierea Iancului

A doua zi a debutat cu o slujbă religioasă, ținută în jurul orei 10, în cel mai înalt punct al muntelui „Crucea Iancului”. Un sobor de preoți a săvârșit un Te Deum în memoria marilor martiri şi eroi ai neamului românesc, printre care și Avram Iancu – Craiul de legendă al Munţilor Apuseni. Camera Deputaților, Instituții ale Prefectului, Consilii Județene, administrații locale și instituții deconcentrate au depus coroane de flori la Crucea Iancului prin reprezentanți de seamă, parlamentari, prefecți, președinți de Consilii Județene, primari sau directori.

Din partea arădenilor coroane de flori au fost depuse din partea Consiliului Județean Arad – fiind prezent președintele Nicolae Ioțcu dar și a reprezentanților Prefecturii Arad și ai structurilor subordonate – cum ar fi Jandarmeria și alți numeroși politicieni arădeni.

Un aspect mai aparte a fost prezența la Târgul de pe Găina, în premieră, după declarația proprie, a fostului ministru Elena Udrea.

Programul zilei a continuat cuvizitarea Târgului Meşterilor Populari după care au urmat recitaluri ale unor interpreți de marcă: Nicolae Furdui Iancu și taraful „Crai Nou“, Mirela Mănescu, Dorica Rațiu. A urmat  spectacolul folcloric susținut de ansamblurile județelor invitate: Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara.

Numărul mare de spectatori prezenți dar și vremea deosebit de frumoasă și caldă a făcut ca ediția din acest an a celebrului Târg de Fete de la Muntele Găina să fie una reușită și parcă mai aproape de ceea ce era odată.

Florica Bunaciu

 Denis Cicortaș

 

Recomandările redacției