ioan1După o întrerupere de câţiva ani, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad reia schimburile de spectacole cu două prestigioase instituţii de cultură: Teatrul Naţional Mihai Eminescu şi Opera Naţională Română din Timişoara. Astfel, începând din aceste zile, spectacole ale instituţiilor timişorene vor avea loc pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, urmând ca producţii ale instituţiei teatrale arădene să se joace pe scena oraşului vecin.
Seria acestor schimburi va fi des­chisă sâmbătă, 20 aprilie, când în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad, de la orele 19, va avea loc spectacolul „M-am hotărât să devin prost”, de Martin Page, în regia Antonellei Cornici. Distribuţia este formată din actorii Călin Stanciu Jr., Victoria Rusu, Victor Manovici, Mălina Manovici şi Alina Chelba. „Un spectacol scurt, care merge drept la ţintă, «M-am hotărât să devin prost» îi va putea cuceri pe spectatorii tineri, dar şi pe cei mai avansaţi în vârstă şi cultură, pentru că, măcar aceştia din urmă, se vor vedea răzbunaţi cumva de eroul, tânăr, al romanului devenit piesă, în fixaţia pe care, poate, o mai au pentru cultura solidă, însuşită în special din cărţi.” (Nicolae Prelipceanu)
Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad va juca marţi, 23 aprilie, orele 19 în „Tartuffe”, de Moliere, în regia lui Dan Vasile în sala mare a Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişoara.
Vineri, 26 aprilie, orele 19, la Arad va avea loc spectacolul de operetă în trei acte „Voievodul Ţiganilor”, de Johann Strauss al Operei Naţionale Române din Timişoara. Conducerea muzicală va fi asigurată de Mihaela Silvia Roşca, regia artistică este semnată de Maria Emandi Tiron. Din distribuţie fac parte Bogdan Zaharia (Contele Homonay), Mihai Prelipcian (Contele Carnero), Cristian Bălăşescu (Sandor Barinkay), Cristian Rudic (Kalman Zsupan), Nicoleta Colceiar (Arsena), Nina Zaharescu (Mirabella), Remus Alăzăroaie (Ottokar), Gabriella Varvari (Czipra), Lăcrimioara Cristescu (Saffi).” (Simona Popovici Donici)
ioan„M-am hotărât să devin prost”
„M-am hotărât să devin prost” este adaptarea romanului cu acelaşi nume de Martin Page apărut în româneşte la Editura Humanitas în colecţia Cartea de pe noptieră. Antoine se simte exclus din lumea contemporană de însăși inteligența lui. Deprimat și singur, încearcă diferite metode să devină mai prost, mai aproape de semenii lui, cu alte cuvinte. Pornește pe un drum complet anti-inițiatic, încearcă să se integreze: n-a băut în viața lui – vrea să ia lecții de alcoolism; nu știe ce e moartea – ia lecții de sinucidere. Dar orice problemă are o soluție. O poveste plină de haz, „M-am hotărât să devin prost” este, dincolo de aspectul autobiografic, o întâlnire fascinantă cu psihicul uman.
Martin Page – un autor neconvenţional
Martin Page (1975) este un scriitor francez care, în ciuda premiilor și recunoașterii internaționale, rămâne la fel de neconvențional. Neliniștit, cu un parcurs biografic „în zig-zag”, atras de antropologie, drept, psihologie, filosofie, istoria artei, sociologie etc. și având ocupații dintre cele mai diverse, de la paznic de noapte la editor de carte, Martin Page a devenit un nume de referință în literatură odată cu publicarea romanului său de debut, M-am hotărât să devin prost, publicat în 2001 și tradus rapid în 24 de limbi. În acest prim deceniu al carierei sale, a mai scris patru cărți: Une parfaite journee parfaite (O perfectă zi perfectă), La Libellule de ses huit ans (Libelula, Humanitas, 2005), On s’habitue aux fins du monde (Să ne obișnuim cu sfârșitul lumii) þi Peut-être une histoire d’amour (O poveste de dragoste, poate, Humanitas, 2009).
Regizoarea Antonella
Cornici
Antonella Cornici, absolventă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, este actriță a Teatrului Național Iași din 1997. Colaborator al Radio Iași, jurnalist cultural, asistent universitar, Antonella Cornici abordează teatrul din toate aspectele sale, practice și teoretice, din perspectiva unei energii pozitive debordante, susținte de o imaginație și un umor pe măsură. „M-am hotărât să devin prost” reprezintă debutul Antonellei Cornici ca regizor profesionist.
Călin Stanciu Jr. joacă acasă
„M-am hotărât să devin prost” reprezintă spectacolul care îl readuce acasă pe Călin Stanciu Jr, acum în calitate de actor profesionist. A debutat pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici Arad la doar 8 ani în „Viaţa de vis” de de Calderon de la Barca în regia lui Ştefan Iordănescu. A mai urcat încă o dată pe aceeaşi scenă nouă ani mai târziu în „33 de grade” de V. Tausance în regia aceluiaşi Ştefan Iordănescu. Iată că acum Călin Stanciu jr. retrăieşte emoţia întâlnirii cu publicul arădean interpretând rolul lui Antoine, un tânăr genial şi neînţeles…
„Sper ca arădenilor să le placă spectacolul «M-am hotărât să devin prost». Este un spectacol despre un om adevărat, un om în care s-ar putea regăsi fiecare dintre noi. Sper ca publicul să vină în număr cât mai mare la reprezentaţie. Aştept cu drag pe toată lumea şi vreau ca la final să putem sta de vorbă, să ni se pună întrebări. Sincer, mă emoţio­nează întâlnirea cu Aradul şi abia astept să mai joc pe scena din Arad. Acela este locul în care m-am hotărât să devin actor, pe vremea când aveam doar 8 ani şi jucam în «Viaţa e vis»”.
Călin Stanciu Jr.
Şi dacă încă nu v-aţi convins că me­rită să veniţi sâmbătă la teatru, iată şi câteva comentarii postate de spectatorii din Timişoara pe site-ul Teatrului Naţional Mihai Eminescu după o reprezentaţie: „Aţi fost demenţiali!!!! M-aş bucura să vă revăd curând cu alte piese. Şiiiiiii, m-aş bucura şi dacă mi-aţi spune numele melodiei / interpretului jazz de la început.
Felicitari!!!”
Ale
„O piesă incredibil de bună, de la interpretare, la decor şi muzică; o piesă foarte fresh, care îmi va rămâne permanent în memorie. Excelent!!!
Am recomandat-o prietenilor, care d-abia aşteaptă să o vadă şi ei. Ţineţi-o tot aşa!”
Manu

Recomandările redacției