Avionul rusesc dispărut în Siria ar fi fost doborât de apărarea anti-aeriană siriană care țintea rachetele lansate de avioanele israliene aflate în timpul unei misiuni în zonă, spune Moscova.

Un avion militar rusesc cu 15 oameni la bord a fost doborât de apărarea anti-aeriană siriană, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova. Ministerul a acuzat însă ”acțiunile iresponsabile ale Israelului” pentru incident.

Potrivit Moscovei, patru avioane israeliene F-16 ar fi folosit avionul rusesc drept paravan în timpul unui atac asupra unor ținte în provincia Latakia din Siria.

Moscova a precizat că israelienii au știut că avionul rusesc era prezent în zonă, dar asta nu le-a oprit ”provocările”.

Israelul, a mai spus Moscova, nu a anunțat Rusia cu privire la operațiunea avioanelor F-16 decât cu un minut înaintea atacului, timpul rămas nefiind suficient pentru ca avionul rusesc să părăsească zona.

Varianta pare să fie confirmată de SUA. Un oficial american a declarat pentru Reuters sub acoperirea anonimatului că apărarea siriană a doborât accidental avionul rusesc cu un tir îndreptat spre rachetele lansate de avioanele israeliene.

Israelul a efectuat numeroase intervenții aeriene în Siria, țintele predilecte fiind pozițiile iraniene.

De ani de zile, Israelul și Rusia au menținut o linie specială de comunicare pentru a preveni astfel de incidente în aer.

Vladimir Putin și Benjamin Netanyahu s-au întâlnit în mai multe rânduri pentru a pune la punct complicata colaborare cu privire la Siria, acolo unde acțiunile Iranului și ale Hezbollah îngrijorează Israelul.

Recomandările redacției