eparhiaÎn perioada 3-6 septembrie 2014 municipiul Baia Mare a găzduit Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi. La această manifestare, aflată la prima ediţie,  au participat peste 3500 de tineri din eparhiile din ţară şi diaspora, alături de 150 de delegaţi ai  Bisericilor Ortodoxe surori din străinătate. Tema centrală a reuniunii a fost ,,Anul Omagial Euharistic şi al comemorării Sfinţilor Martiri Brâncoveni”.

            Arhiepiscopia Aradului a fost reprezentată de un grup de 50 de persoane, coordonat de inspector şcolar diac. prof. Florin Sirca, preot prof. Dacian Nan şi prof. dr. Maria Sinaci. Tinerii sunt elevi olimpici la disciplina Religie, dar şi la alte discipline, implicaţi în viaţa parohială prin activităţi spiritual-culturale şi de voluntariat.

            Programul reuniunii a început în 3 septembrie, când toate grupurile s-au  întâlnit şi au participat la rugăciunea de  seară în faţa Catedralei Ortodoxe ,,Sfânta Treime”. Au fost prezentate mesajele autorităţilor locale şi ale delegaţiilor străine. În calitate de gazdă, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul s-a adresat tinerilor rostind un mesaj de bun venit şi de binecuvântare. În zilele următoare, tinerii s-au rugat, au cântat împreună la Sfânta Liturghie, în 12 biserici parohiale din Baia Mare, şi au participat la sesiuni de dezbateri pe diferite teme, organizate în şcoli. Partea spirituală a programului a fost dublată de partea culturală prin vizitarea unor obiective, precum Muzeul Satului,  Pavilionul de Etnografie, Muzeul de Artă şi Muzeul de Istorie. De asemenea, au avut loc conferinţe pe teme culturale, istorice şi teologice.  Au fost organizate  programe artistice susţinute de tinerii artişti, ocazie cu care grupul de dansatori ,,Păstrătorii tradiţiei” din Parohia Ortodoxă Covăsânţ, sub coordonarea părintelui Blaj Octavian,  a prezentat o suită de dansuri specifice zonei, fiind îndelung aplaudaţi de spectatori. În fiecare seară, într-un spaţiu amenajat în apropierea Catedralei Episcopale, au avut loc concerte la care au fost invitaţi artişti de prestigiu.

            Un moment deosebit a fost Procesiunea ,,Bucuria credinţei”, la care au participat atât tinerii ortodocşi, cât şi locuitori ai oraşului Baia Mare.

            În rândul tinerilor a fost prezent Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, precum şi alţi ierahi.

Recomandările redacției