Măsura prin care tinerii fermieri au avut posibilitatea să acceseze fonduri nerambursabile a avut mare trecere. O spun reprezentanții Agenției pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), potrivit cărora – banii europeni disponibili pe această schemă, destinată sprijinirii tinerilor s-au epuizat în…36 de zile.

Este vorba de fondurile europene nerambursabile alocate pentru sesiunea din acest an, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural.

Astfel, în cadrul sesiunii de primire a cererilor de finanțare din acest an, AFIR a primit online 680 de solicitări de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 28 milioane de euro. „Precizăm că alocarea financiară stabilită pentru sesiunea anuală 2018, aferentă submăsurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri a fost de 11 milioane de euro. Sesiunea de primire a proiectelor s-a închis conform Regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020”, au susținut reprezentanții AFIR.

Astfel, în cazul atingerii plafonului stabilit de 200% din alocarea disponibilă în acest an pentru submăsura 6.1, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat înainte de termenul limită prevăzut în anunțul de lansare (31 decembrie 2018). Sesiunea de primire a cererilor de finanțare a fost deschisă pe data de 1 august 2018, ora 9.00.

„Reamintim faptul că, toate activităţile pe care solicitantul se angajează să le efectueze în cadrul Planului de afaceri şi pentru care a primit punctaj la selecţie devin condiţii obligatorii pentru menţinerea sprijinului pe toată perioada Contractului de finanțare – perioada de implementare şi de monitorizare a proiectului de investiții finanțat prin PNDR 2020”, au mai precizat cei de la AFIR.

Recomandările redacției