La Cinema Arta, în luna septembrie, se regăsesc o mulțime de premiere româneşti şi europene, un documentar şi câteva scurtmetraje alese, dar şi un maraton de întâlniri şi discuţii cu tineri profesionişti din industria filmului.

Premiere europene şi româneşti

Luna septembrie aduce la Cinema Arta cinci filme proaspete, în premieră sau nou intrate în cinematografele din ţară. Astfel, sâmbătă 8 septembrie, de la ora 21:30, în grădina de vară, vom avea ocazia să vizionăm thrillerul norvegian Utøya – 22 iulie, film nominalizat la Ursul de Aur anul acesta. Tot cu un film european de festival ne întâlnim şi în al doilea weekend: A gentle creature va rula vineri 14 septembrie, de la ora 20:00. Inspirat dintr-o povestire de Dostoievski şi semnat de multipremiatul regizor ucrainean Sergey Loznitsa, filmul a fost nominalizat, printre altele, la Palme d’Or anul trecut.

La sfârşitul lunii, publicul cinefil arădean va avea parte de un maraton de producţii româneşti noi şi discuţii cu realizatorii acestora. Comedia Povestea unui pierde-vară va rula sâmbătă 22 septembrie, de la ora 18:00. Cel mai nou film realizat de Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbarii, va rula în premieră în Arad, marţi 25 septembrie, de la ora 20:00. Iar luna se încheie cu o premieră inedită: vineri 28 septembrie, de la ora 20:00 va avea loc proiecţia filmului Bodrog, realizat pe meleaguri locale de Mihai Sălăjan şi Adelina Bulibaşa.

Seriile lunare de documentare şi scurtmetraje

Seriile lunare continuă şi în această toamnă, în septembrie având loc cea de-a doua proiecţie din cadrul seriei One world Romania 2018 la Arad. Această serie se desfăşoară în perioada august-decembrie 2018 la Cinema Arta şi aduce câte un documentar pe lună din selecţia acestui an a Festivalului de Film Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania”. Astfel luni 17 septembrie, de la ora 20:00, avem ocazia să vizionăm documentarul israelian Child mother.

Nu va lipsi nici seria Retrospectiva filmului românesc, printr-o nouă ediţie care are ca temă un subiect de actualitate, cel al „familiei tradiţionale”. Cea de-a VII-a ediţie a programului Retrospectiva Filmului Românesc, care va avea loc miercuri 26 septembrie, de la ora 20:00, va aduce în faţa cinefilor arădeni o selecţie de patru scurtmetraje româneşti noi care explorează din diferite perspective tema familiei.

Recomandările redacției