Aproape 165.000 de angajaţi lucrează în primele zece companii cu cei mai mulţi salariaţi, iar evoluţia efectivelor acestora de angajaţi din ultimii doi ani reflectă o situaţie dramatică valabilă pentru întreaga piaţă a muncii: peste 13.600 de concedieri şi mai puţin de 4.000 de noi angajări.

Iar situaţia nu se va îmbunătăţi, având în vedere că veştile din domeniul industriei (concedierile de la Oltchim sau de la Arce­lorMittal Galaţi) umbresc o economie care se chinuie să revină pe un trend consistent de creştere.

În firmele private lucrau 4,2 milioane de angajaţi în 2011, anul pentru care există cele mai recente date la Registrul Comerţului, cu aproape 700.000 mai puţini decât în 2008.

Petrom, Dacia şi Kaufland sunt cei mai mari angajatori privaţi din economie, fiind singurele companii cu capital străin care aveau mai mult de 10.000 de angajaţi în România în 2011. Dintre acestea, doar retailerul alimentar Kaufland a făcut câteva sute de angajări în ultimul an, Dacia încercând să îşi menţină un număr stabil de salariaţi, în timp ce Petrom a continuat procesul amplu de restructurare şi a concediat mii de oameni.

 

Sursa: Media Fax Economic

Recomandările redacției