La invitația Primăriei Municipiului Arad și a Centrului Municipal de Cultură Arad, Opera Națională Română din Timișoara va oferi arădenilor vineri, 19 octombrie 2018, la orele 19,00, în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici, spectacolul cu opera Tosca de Giacomo Puccini. Tosca este ultima reprezentație susți­nută în cadrul programului Stagiunea lirică arădeană în acest an, dar este primul spectacol de operă prezentat în cadrul programului.
Reamintim că programul Stagiunea lirică arădeană a fost
inițiat în acest an (2018), de Primăria Municipiului Arad și de Centrul Municipal de Cultură Arad, pentru diversificarea ofertei culturale locale și pentru a prilejui publicului arădean întâlnirea cu unele dintre cele mai apreciate creații ale teatrului liric. În acest prim an, programul a cuprins până acum spectacolul cu opereta Contesa Maritza de Emmerich Kálmán și pe cel cu musicalul My fair lady de Frederick Loewe.
O lucrare de Puccini
pentru
Hariclea Darclée
Premiera absolută a operei Tosca a fost în anul 1900 la Roma, cu soprana română Hariclea Hartulari Darclée în rolul ti­tular, muzica acestui rol fiind scrisă de Puccini special pentru vocea Haricleei. Tosca este una dintre operele cu încărcătură dramatică excepțională, calitate care derivă din structura impecabilă a compoziției și din calitatea teatrală rarisimă a scriiturii. Un libret de mare profunzime, scris de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa după piesa de teatru omonimă a francezului Victorien Sardou (Sardou a și fost „ames­tecat” în nașterea libretului), i-a prilejuit lui Puccini scrierea unei adevărate țesături muzicale care a pătruns triumfal în patrimoniul muzicii universale. Unele părți ale operei țin istoria deschisă de mai bine de un secol: aria Toscăi din actul al II-lea (Vissi d’arte, vissi d’amore), sau aria lui Cavaradossi din actul
al III-lea (E lucevan le stelle, cunoscută în România și ca Aria scrisorii).
În producția operei timișorene, rolul titular Tosca va fi interpretat de soprana Lăcrimioara Cristescu, una dintre cele mai prețuite voci ale tinerei generații de soliști ai acestui colectiv (în stagiunile din urmă a susținut în țară și în străinătate roluri principale de mare anvergură și amplitudine: Aida, Cavalleria rusticana, Otello). În rolul Cavaradossi va evolua tenorul Bogdan Zahariea, în vreme ce sângerosul baron Scarpia va fi întruchipat de baritonul Camil Mara. Își dau concursul soliștii, orchestra și corul Operei Naționale Române Timișoara.
Pupitrul dirijoral a fost încredințat maestrului Victor Dumănescu din Cluj-Napoca (fiți binerevenit la Arad, maestre!), regia este semnată de Ognian Draganoff, decorurile de Boris Stoynov – ambii din Bulgaria, iar costumele au fost concepute de Krisztina Nagy, de la Teatrul Național din Timișoara.
Spectacolul este interpretat integral în limba italiană și titrat în limba română.
Biletele se pot procura de la casieria Teatrului Clasic Ioan Slavici, după următorul program: marți-vineri, de la orele 10,00 la 14,00, iar joi, de la orele 17,00 la 19,00.
Prețul unui bilet este de 20 de lei.

Recomandările redacției