rotavirusDin cauza nevaccinării, în ultima perioadă a crescut numărul infecţiilor cu rotavirus. Virusul se transmite în special din cauza igienei precare a copiilor. Este o infecţie care se manifestă prin febră, copilul se deshidratează repede şi trebuie perfuzat, iar tratamentul se face în spital. Părinţii bebeluşilor sunt sfătuiţi de medici să-şi vaccineze copiii împotriva rotavirusului, vaccinul purtând denumirea de Rotarix. Din păcate, costurile mari ale acestui vaccin îi fac pe cei care locuiesc în special în judeţ să ignore sfatul doctorilor, iar mulţi dintre copii ajung ulterior la spital.
Mai mult, medicii estimează că în perioada următoare cazurile îmbolnăvirilor cu rotavirus se vor înmulţi dramatic. „Vaccinul nu este inclus în schema obligatorie de vaccinare. În acest fel, Rota­- rixul trebuie administrat din cheltuiala părinţilor“, ne-a informat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
Infecţia cu rotavirus este cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugari şi copii mici. Majoritatea cazurilor de diaree datorată rotavirusului se vindecă de la sine, însă există şi forme severe ale bolii, când copilul are febră ridicată, se deshidratează rapid, iar viaţa sa este pusă în pericol. În cazurile grave, este absolut necesară spitalizarea. Infecţia provocată de aceste virusuri provoacă sugarilor un serios disconfort, cu diaree şi vomă care durează mai multe zile la rând. Este foarte contagioasă şi afectează aproape orice copil din lume până la vârsta de trei ani.
Medicii arădeni spun că diareea durează între trei şi opt zile (minimum: două zile, maximum: 23 de zile), dar poate fi prelungită la copiii cu imunitate scăzută. Virusul afectează intestinul subţire, localizându-se la nivelul vilozităţilor intestinale, enterocite, pe care le infectează şi le distruge. Aceste celule au rol atât în digestie, cât şi în absorbţie. Rotavirusul este prezent în scaun cu circa două zile înaintea debutului bolii şi excretat timp de până la trei săptămâni după dispariţia diareei. În unele cazuri mai grave, sau în cazul perosanelor cu imunitatea afectată, virusul se poate excreta timp de până la opt săptămâni.

Recomandările redacției