Halmagiu iepuri Gligor Halmagiu 8 kgAcestea sunt cuvintele de căpătâi ale tuturor reprezentanţilor familiei Gligor din Hălmagiu, o familie de oameni gospodari, cunoscută pentru hărnicia şi destoinicia lor. Astăzi, ne-am propus să scriem despre o mare pasiune a „gligoreştilor” – cum sunt alintaţi în sat – şi anume creşterea iepurilor de casă. Numai că în gospodăria familiei Gligor, iepurii sunt crescuţi „ca la carte”. Există 101 exemplare, ca dalmaţienii din poveste, aceştia făcând parte din rasa „uriaşul belgian”. Rar ne-a fost dat să vedem iepuri care trec de şapte-opt kilograme, la vârsta de un an: „Această preocupare a noastră se poate transforma într-o afacere în toată regula, mai ales dacă avem în ve­dere că aceşti iepuri au o carne fra­gedă şi cât se poate de gustoasă. Se înmulţesc „ca iepurii”, dar trebuie să fie cineva care să cunoască îndeaproape nevoile lor. Sunt amenin­ţaţi de fel de fel de boli chiar de la naştere, cum ar fi coccidioza, iar tratamentul trebuie administrat în scop preventiv. Consumă trifoi, lu­cernă şi alte verdeţuri, dar şi grăun­ţe, cum ar fi porumb, ovăz, orzoaică sau floarea-soarelui. Nu refuză, fireşte, nici morcovii – cum vedem în filmele cu desene animate, dat consumă şi pâine uscată, în cantităţi rezonabile. Cu alte cuvinte nu sunt foarte pretenţioşi din acest punct de vedere. Cuştile trebuie să fie păstrate în curăţenie şi uscate, iar iepurii necesită o mai mare îngrijire atunci când sunt mici, Deocamdată avem 14 femele, dintre care una a fătat recent un număr de 15 iepuraşi. Ne gândim să mărim efectivul şi să ne ocupăm întreaga familie de creşterea iepurilor. Repet, carnea este extrem de sănătoasă.” Iată un exemplu de diversificare a preocupă­rilor oamenilor gospodari din comuna noastră, iar afacerea ci iepurii ar putea să devină ceva cât se poate de rentabil.

Recomandările redacției