00FEggReprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad anunţă că au trimis în judecată trei persoane, P.V.I., P.E. şi G.M., pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuă şi uz de fals în cazul lui P.V.I. În urma anchetei, procurorii au stabilit că, în perioada aprilie 2011-martie 2012, cei trei indivizi, prin intermediul a trei firme au făcut achiziţii de mărfuri din spaţiul intracomunitar pe care nu le-au înregistrat în actele contabile, producând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 964.229 Euro. „În fapt, s-a reţinut că inculpaţii, la începutul anului 2011 au conceput un plan prin care să înfiinţeze mai multe societăţi comerciale având ca administratori persoane insolvabile, cu nevoi financiare şi cu un grad de instrucţie precar (şase-opt clase) care să nu le permită înţe­legerea fenomenului evazionist ce se va desfăşura prin intermediul respectivelor societăţi, iar în cazul în care autotirăţile vor descoperi faptele comise, aceştia să fie cei traşi la răspundere penală. Astfel, persoanelor care au acceptat ca pe numele lor să fie înfiinţate societăţile comerciale, inculpaţii le-au promis sume de bani cuprinse între 800 şi 1.500 de lei cu promisiunea că firmele vor funcţiona o perioadă scurtă de timp şi că nu vor avea nici o răspundere pentru activitatea acestora”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.
Ouă expirate
Astfel, cei trei „oameni de afaceri” au cumpărat cantităţi mari de mărfuri din spaţiul Comunităţii Europene, constând în produse alimentare pe care le-au distribuit pe teritoriul ţării prin intermediul celor trei societăţi. „Activităţile evazioniste ale inculpaţilor au fost întrerupte în momentul în care din probele administrate a reieşit faptul că aceştia se pregăteau să plaseze pe piaţa naţională o cantitate mare de ouă expirate chiar înainte de Sărbătorile Pascale ale anului 2012. În acest scop, cei trei inculpaţi au angajat mai multe persoane ce ar fi trebuit să şteargă datele de expirare de pe ouăle de import şi ar fi urmat să le ştampileze cu date de valabilitate nereale. La finalul percheziţiei, ouăle au fost ridicate, fiind predate către DSV Arad pentru a fi distruse. Modul de operare folosit de către cei trei inculpaţi este cunoscut sub denumirea de evaziune de tip «missing trader» şi implică achiziţia unor cantităţi mari de mărfuri în termen scurt din spaţiul intracomunitar de către societăţi comerciale fantomă ai căror reprezentanţi dispar ulterior, nu pot fi identificaţi sau sunt insolvabili. Astfel că taxele către bugetul consolidat al statului vor rămâne neachitate, de cele mai mulet ori neexistând posibilitatea identificării persoanelor care au conceput acest mecanism fraudulos”, susţin procurorii.
Reprezentanţii Parchetului susţin în continuare că Tribunalul Arad a admis propunerea formulată, dispunând arestarea preventivă a celor trei, începând cu data de 17 octombrie 2012, măsură care nu a putut fi pusă în aplicare din cauză că indivizii se sustrag urmăririi penale. „Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, iar propunerea de luare a măsurii arestării preventive vizează aplicarea unei măsuri care să asigure buna desfăşurare a procesului penal”, se mai arată în comunicat.

Recomandările redacției