Treisprezece cetăţeni din Afganistan au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în două automarfare încărcate cu diverse mărfuri. Aceştia au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecerea a Frontierei Nădlac II.

Ieri, 22 decembrie, în jurul orei 09:50, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean român, în vârstă de 33 ani, conducând un ansamblu rutier înmatriculat în România. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, role de hârtie pe ruta România – Ungaria.

În urma analizei de risc specifice, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunţit al mijlocului de transport. Astfel, au fost descoperite, ascunse în compartimentul marfă, şapte persoane.

În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că sunt cetățeni din Afganistan, trei minori, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, şi patru adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani.

De asemenea tot în aceeaşi zi, în jurul orei 22:30, în acelaşi punct de trecere, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean turc, în vârstă de 44 ani, conducând un ansamblu rutier înmatriculat Turcia. Şoferul transporta diverse mărfuri pe ruta Turcia – Slovacia – Polonia.

Şi în acest caz, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunţit al mijlocului de transport, descoperind în interiorul compartimentului marfă, şase cetăţeni din Afganistan, doi minori, în vârstă de 16 respectiv 17 ani, şi patru tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani.

În ambele situaţii, tinerii, care sunt solicitanţi de azil în România, au declarat că intenţionau să ajungă în state din vestul Europei.

În cauze, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți pentru șoferii celor două automarfare și tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pentru cetățenii afgani, la final urmând a fi dispuse măsurile legale care se impugn.

Recomandările redacției