arionUniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a căzut la pace cu CET-Hidrocarburi. După contre care au durat cinci ani, noile contracte de furnizare a căldurii şi apei calde, întocmite potrivit prevederilor legale încep să fie semnate. Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA, susţine că procedura de semnare a noilor contracte a început luna aceasta. „Aceste contracte, încheiate în baza Ordinului ANRSC nr. 483/2008, conţin atât prevederile contractului cadru, cât şi unele suplimentare. Acceptate de comun acord în cadrul negocierilor dintre CET-H şi ULALA, aceste prevederi sunt mai mult decât binevenite pentru asociaţiile de proprietari”, a declarat Arion.
Parametri superiori
Potrivit noilor înţelegeri, CET-H se obligă să furnizeze apa caldă la parametri superiori vechiului contract. De acum înainte, temperatura apei care ajunge la consumatori trebuie să fie între 55 şi 60 de grade Celsius. „De asemenea, se prevăd modalităţile de facturare a utilităţilor furnizate pe perioada nefuncţionării contoarelor, a anunţării schimbării tarifelor la facturare cât şi a elementelor de calcul minime utilizate la facturare. Asociaţiile de proprietari trebuie să prezinte în copie o serie de documente pentru încheierea contractelor. Dintre acestea amintim actul legal de înfiinţare a acestor asociaţii”, mai spune prim-vicepreşe­dintele ULALA.
Arion a ţinut să precizeze că uniunea pe care o reprezintă a venit în sprijinul asociaţiilor, transmiţând furnizorul variantele legale în care s-au putut înfiinţa asociaţiile. „Cu ocazia semnării noilor contracte se vor actualiza datele tehnice ale instalaţiei termice, dar şi a organelor conducătoare şi administrative ale asociaţiei. Rămâne că asociaţiile, prin organele lor reprezentative, să urmărească modul de execuţie a prevederilor contractuale şi să ia măsuri pentru respectarea contractului”, afirmă Arion.
Au ameninţat că solicită
retragerea licenţei
După cum vă informam în numerele trecute ale ziarului nostru, de-a lungul timpului ULALA a purtat un adevărat război împotriva CET-H, din cauza nemodificării contractelor de furnizare a căldurii şi apei calde. S-a ajuns până acolo încât reprezentanţii asociaţiilor de locatari au anunţat că vor cere ANRSC retragerea licenţei de funcţionare a CET Hidrocarburi, dacă societatea nu va înlocui contractele de furnizare încheiate cu arădenii. Asta, în condiţiile în care, conform Ordinului 483/2008 al ANRSC, contractele încheiate în 2001 ar fi trebuit schimbate până în 2009. Dacă în restul judeţelor vechile contracte au fost înlocuite de mult, la Arad acest lucru se întâmplă abia după cinci ani de la expirarea termenului limită impus de ANRSC.
„Din 2009-2010 ridicăm această problemă, fără să se întâmple nimic. Când s-au des­părţit cele două CET-uri, ni s-a spus că nu se pot face alte contracte, pentru că CET-ul nu are licenţă de furnizare. În august 2012, ne-am întâlnit cu cei de la CET şi am ajuns la un acord cu ei, dar degeaba. Asta, cu toate că ANRSC-ul  le-a pus în vedere să le înlocuiască”, ne declara în septembrie 2013 Vasile Arion.

Recomandările redacției