corneeTraian Chirilă, un arădean stabilit în Australia, a inventat prima cornee artificială din lume, venind astfel în ajutorul a peste 1.500 de oameni care au primit a doua șansă de a vedea.
Traian Chirilă, care s-a născut la Chișineu-Criș, a fost recompensat, zilele trecute, pentru invenția sa cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din Timi­șoara.
În urmă cu 14 ani, Traian Chirilă, care a terminat facultatea și doctoratul la Universitatea Politehnică din Timișoara, a inventat, după ani lungi de cercetări, prima cornee artificială din lume. Invenția a fost brevetată și realizată în Australia, acolo unde savantul locuiește de mai bine de 30 de ani.
A fost nevoie de aproape 20 de ani de cercetări până ce arădeanul a reușit să facă prima cornee artificială din lume. „Atunci când cor­neea devine opacă, adică primul strat al ochiului, ești orb. În acest caz, sunt două soluții, transplant de cornee de la un cadavru sau corneea artificială. Ceea ce am dezvoltat eu a fost un progres”, a explicat Traian Chirilă.
Chimistul a mai spus că a ales să facă cercetări în domeniul oftalmologic pentru că „am privit situa­ția de a fi orb extrem de dificilă și practic te pune în dificultate. Am considerat că domeniul oftalmologic este foarte potrivit să fac ceva important și folositor și am considerat necesară această descoperire”.
Până să plece din țară, Traian Chirilă a studiat în secția de Macromolecule a Facultății de Chimie Industrială din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, apoi a făcut doctoratul în chimie organică.
În 1982 a acceptat postul de manager de laborator într-un combinat chimic din Libia. După câteva luni, aflat în concediu cu familia la Viena, a cerut azil politic. După un an, s-a stabilit în Australia.
sursa: evz.ro

Recomandările redacției