picturaPrimul proiect comun între municipiul Arad şi sectorul 5 din Praga, după semnarea parteneriatului de colaborare, se va derula în perioada 4-18 august 2014, interval în care pictorul arădean Giotto Doichiță va fi prezent la Praga pentru a expune la galeriile din sectorul 5.

Acesta va fi însoțit de o delegație din partea Primăriei Municipiului Arad, invitația fiind lansată de către Primăria Praga, sector 5.

Expoziția care va fi prezentată la Praga este intitulată “Geometrie lirică”.

“Această serie de lucrări se formează la confluenţa a doua limbaje: cel al picturii gestuale și cel al artei populare. Este o pictură în care aceste două formule plastice coexistă completându-se şi sustinându-se reciproc, împrumutandu-şi uneori valorile. Se crează un contrast între forma liberă, gestuală, informală şi cea concretă de sorginte populară. Este un contrast abstract/abstract. Unul liric, intuitiv, expresiv, bazat pe un dicteu automat iar celalalt raţional, cu forme concrete, clare, geometrice. La nivel semantic pictura mea se vrea a fi o oglindire a unui fenomen contemporan – pierderea indentităţilor şi dobandirea altora noi, mai complexe”, explică pictorul Giotto Doichiță.

Următorul demers comun se va materializa în perioada 18-19  septembrie, moment în care o delegație a sectorului 5 Praga și un ansamblu din Cehia vor participa la Arad la Festivalul minorităților, ediția a IX-a.

Municipiul Arad s-a înfrăţit cu sectorul 5, cel mai mare din Praga (Cehia). Parafarea parteneriatului a avut loc în luna iunie 2014, la Praga, în prezenţa primarului Gheorghe Falcă şi a prim viceprimarului Petru Lahnit.

 

 

 

 

Recomandările redacției