sinucidereZeci de forţe de ordine – pompieri, poliţişti sau paramedici – au fost mobilizate să intervină, sâmbătă seara, în jurul orei 20,30, pentru salvarea vieţii unui bărbat de 35 de ani, din Arad, care ameninţa că se sinucide, aruncându-se de pe Podul Traian în Mureş. Sau cel puţin aşa s-a crezut iniţial…
Iosif Nagy, zis Ioţa, cunoscut de arădeni pentru excentricităţile sale duse la limita nebuniei, s-a urcat, aşadar, pe scheletul metalic care susţine podul care face legătura cu Aradul Nou şi, fără să revendice ceva anume, a făcut un adevărat spectacol, maimuţărindu-se, scoţând sunete care imită animale şi tot felul de alte onomatopee. Întreaga scălâmbăială a fost udată din plin şi cu câteva sticle de bere pe care excentricul bărbat avusese grijă să şi le ia cu el în mica-i aventură.
Pompierii au încercat să-l convingă încercând să comunice cu el inclusiv pe limba maternă (maghiară) sau chiar l-au momit cu câteva sticle de bere pe care le cumpăraseră de la un magazin din zonă, însă fără niciun rezultat.
În cele din urmă, Ioţa s-a coborât de pe scheletul metalic al podului de bună voie şi a fost transportat la un spital pentru analize.
Conform cpt. George Pleşca, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean Arad, la acţiune s-a intervenit cu o autospecială cu scară mobilă, una pentru iluminatul zonei (curentul în zonă, inclusiv cel destinat transportului în comun fiind întrerupt), un echipaj de căutare-salvare cu barca (în cazul în care subiectul nostru s-ar fi aruncat în Mureş) şi nu mai puţin de 13 pompieri.
A strâns peste 200 de „spectatori”
Arădeanul a creat panică, sâmbătă seară, în oraş, după ce a escaladat cu mâinile goale un pod înalt de peste Mureş şi a ameninţat că se aruncă în gol. Zeci de pompieri,  poliţişti,  medici şi alţi specialişti s-au strîns în zonă pentru a-l convinge să renunţe. După 2 ore şi jumătate de negocieri, un pompier i-a cumpărat câteva beri şi l-a determinat să coboare. Trecătorii s-au oprit pentru a filma şi a face poze. În cele din urmă, agenţii au oprit circulaţia în zonă, pentru a putea negocia cu sinucigaşul.
La faţa locului autorităţile au organizat o adevărată desfăşurare de tehnică şi forţe. Pompierii au venit cu o barcă, trei maşini şi o autoscară, cei de la salvare erau prezenţi cu două ambulanţe,  iar poliţia municipală şi cea naţională au venit cu cinci echipaje.
Pentru salvarea bărbatului, autorităţile au oprit curentul electric pe pod şi au restricţionat circulaţia tramvaielor şi a maşinilor care mergeau spre şi dinspre Timişoara. Desigur, în zonă, lumea s-a strâns ca la urs, cei peste 200 de martori fiind preocupaţi să imortalizeze tentativa de suicid.
Bărbatul a acceptat să coboare numai după ce un pompier i-a cumpărat câteva beri, din banii proprii, cu toate că, zeci de minute, individul a refuzat orice dialog cu negociatorii de la poliţie, el folosind chiar şi nişte căşti, pentru a asculta muzică la telefon.
În cele din urmă, bărbatul a fost transportat la Spital, el fiind internat la Psihiatrie.
Dacian Don
Cristian Cotuna

Recomandările redacției