În urmă cu vreo trei săptămâni am stabilit o întâlnire la sediul Primăriei din Lipova cu domnul Florin Fabius Pera, pentru data de 11 octombrie a.c. Ce-i drept ne-a așteptat, așa cum ne–a fost vorba, la sediul instituției.

Domnule primar, sunteți la primul mandat și ați prins și o perioadă grea, pandemia, criza economică și le știți dumneavoastră mai bine, că vă confruntați zi de zi cu ele…

– Da, așa este, dar ce să facem din păcate, viața trebuie să meargă înainte, ce ziceți?

Da, așa este, dar cum vi se pare această muncă de primar?

– Într-adevăr, însă nu este o muncă atât de grea să nu se poată face față. Totul este să ai o echipă și să mergi la drum. Eu zic că eu am o asemenea echipă.

Sunteți aproape la jumătatea mandatului și ce ați putut realiza până acum?

– În primul rând, am continuat cu proiectele începute, am finalizat stadionul echipei de fotbal Șoimii Lipova, proiect pe CNI, deși parcă nu a fost de prima dată. Așa că am finanțat-o noi, din bugetul local. Am mai continuat cu fonduri europene, lucrări la Biserica Ortodoxă din Lipova, am continuat cu reabilitarea pieței vechi. De asemenea, am implementat proiectul finanțat din fonduri europene de digitalizare, iar prin PNDL am continuat lucrările de reabilitare la Liceul Atanasie Marienescu, iar la școala cu clasele I –IV, din Radna urmează să se facă recepția în zilele următoare, tot pe PNDL. Am semnat actul adițional cu Ministerul Dezvoltării vizând proiectul de reabilitare a podului metalic de peste Mureș. S-a modificat finanțarea de la 3 milioane, la 13 milioane, iar din bugetul local am realizat investiții pentru extinderea canalizării menajere pe strada 1 Decembrie, am amenajat trei parcuri cu dotări de jocuri pentru copii, am finalizat investiția privind modernizarea iluminatului public. Am înlocuit becurile cu altele noi pe LED, în circa o jumătate de oraș și am depus și pentru restul la AFM, documentația pentru modernizarea iluminatului public.

La spital, considerăm că sunt interese

În urmă cu vreun an, am trecut să vedem un spital nou și lăsat în paragină, de ce și pentru ce, nu am putut afla nici un răspuns, doar că nu sunt avize. De ce s-a continuat, însă atunci când a fost pandemia de Covid 19? Pentru că atunci spitalul era arhiplin.

Care este răspunsul, este greu de aflat, dar interese au fost. Iar acum, ne-a informat domnul primar, că s-a primit avizul de la Ministerul Sănătății privind reorganizarea și totodată s-a depus documentația de obținere a autorizației de funcționare. Însă mai sunt mici modificări, respectiv amenajarea farmaciei la parter și efectuarea unor lucrări pentru a obține o ventilație naturală, acolo unde nu au fost prevăzute.

Care cum însă a făcut recepția la aceste lucrări în cadrul spitalului este strigător la cer. Să rămână cu spitalul modern în paragină!

Acum, noul primar a luat „taurul de coarne“, cum se spune și a început să-i caute drepturile ca unitatea să funcționeze. Am înțeles că doar câteva spitale mai au proiecte asemănătoare cu acest spital din Lipova, care în situație de pandemie a fost folosit, după care este închis.

Să revenim însă la proiectele domnului primar. Domnia sa ne-a informat că are foarte multe proiecte și doar o parte dintre ele le amintim în acest material, urmând ca pe viitor să le amintim și pe celelalte. Mai sunt în derulare cinci proiecte europene pe POAT, care prevăd amenajarea a cinci parcuri în oraș, dar și dezvoltarea unui parc fotovoltaic. „Dar să știți am prevăzut că vom avea foarte multe proiecte și care acum sunt în diferite stadii de execuție. Deci nu am stat cu mâinile în șolduri, am alergat în toate direcțiile. Mai ales câte drumuri am făcut la București și în alte părți. Însă, sunt încrezător că vom duce toate proiectele al bun sfârșit, căci mă bazez pe o echipă bună cu viceprimarul și cu administratorul orașului“.

Recomandările redacției