Un ciclon islandez puternic dezvoltat avansează rapid spre continentul european, centrându-se în zona sa central-nord-vestică. Circulația atmosferică intensă pe o componentă sudică-sud-vestică va asigura transportul unei mase de aer cald dinspre nordul Africii către sud-estul Europei.
În acest context sinoptic, în spațiul geografic al țării noastre vremea va intra într-un proces de încălzire, devenind deosebit de caldă pentru finele lunii decembrie. Temperaturile maxime vor depăși frecvent 10°C, încadrându-se, în general, între 6-18°C, cu cele mai ridicate valori în sud-estul teritoriului. Minimele termice vor oscila între 0…10°C – în Dealurile de Vest și local în sud-est.
Deși caldă, sub influența nucleului ciclonic extins peste mare parte a Europei – vremea va fi schimbătoare, cu precădere în jumătatea vestică a teritoriului. Începând cu noaptea de luni spre marți, aria precipitațiilor – în general moderate cantitativ – se va extinde și zilnic, până vineri, temporar va ploua în vest, nord-vest, sud-vest și parțial în centru. În general la altitudini de peste 1200-1400 m, mai ales în Occidentali și Meridionali, vor fi inclusiv ninsori temporare.
Trecător, gradul de instabilitate atmosferică va fi moderat, ploile vor avea și caracter de aversă, iar cu o probabilitate mai ridicată în Banat și Crișana, se pot semnala descărcări electrice și izolat măzăriche sau grindină de mici dimensiuni. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-20 mm, iar punctiform 35-50 mm.
Din cursul serii de luni până marți la amiază, vântul se va intensifica în Banat, Crișana, local în Maramureș și Transilvania, precum și în zonele montane, ca urmare a gradientului baric ridicat dintre nucleul ciclonic centrat deasupra Europei nord-vestice și un câmp anticiclonic aflat în retragere către nordul Câmpiei Ruse. Rafalele vor atinge, în general, 55-75 km/h în zonele joase (posibil trecător 80…85 km/h în sudul Banatului și Crișana), iar la munte va sufla tare, cu precădere pe creste, unde vitezele la rafală vor depăși 120-140 km/h, viscolind puternic ninsoarea.
La cote mai reduse, vântul va mai prezenta intensificări și în a doua parte a zilei de marți, respectiv miercuri și joi, în majoritatea regiunilor, cu rafale în general de 45-65 km/h, iar la munte 80-90 km/h.

Recomandările redacției