Liga Arabă a reunit luni la Doha un comitet ministerial pentru a încerca să relanseze procesul de pace în Orientul Mijlociu, aflat în impas de doi ani şi jumătate, a anunţat secretarul general al organizaţiei, citat de AFP.

Reuniunea Comitetului de monitorizare a planului de pace a fost consacrată misiunii ‘pe care o delegaţie arabă o va întreprinde la New York pentru a relansa procesul de pace’, a declarat jurnaliştilor Nabil al-Arabi.

La finalul reuniunii, desfăşurată cu uşile închise, el a precizat că delegaţia se va deplasa la 29 aprilie la Washington.

Aceasta urmează să fie primită de preşedintele american, Barack Obama, şi de secretarul de stat, John Kerry, a afimat ministrul palestinian de externe, Riyad Al-Maliki.

În opinia sa, delegaţia va fi compusă din reprezentanţi ai Arabiei Saudite, Egiptului, Iordaniei, Marocului, Autorităţii Palestiniene şi Qatarului pe lângă Nabil al-Arabi.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care a avut duminică la Ramallah o întrevedere cu John Kerry, i-a informat pe participanţi despre ‘evoluţiile din dosarul palestinian şi recentele contacte cu administraţia americană’, potrivit lui Al-Arabi.

Kerry a afirmat luni la Ierusalim că susţine o diplomaţie ‘discretă’ pentru a încerca să relanseze procesul de pace şi va evita să se precipite pentru a înregistra progrese.

Secretarul de stat, aflat în vizită în Israel şi teritoriile palestiniene, a subliniat că pacea este ‘posibilă’ respectând ‘cerinţele de securitate a Israelului’ şi ‘aspiraţiile la un stat’ ale palestinienilor.

Abbas doreşte îngheţarea colonizării evreieşti în Cisordania şi Ierusalimul de Est, precum şi eliberarea deţinuţilor palestinieni închişi de multă vreme în Israel.

El cere, de asemenea, reluarea negocierilor în cadrul frontierelor din 1967, cu alte cuvinte înainte de ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel. El doreşte să obţină din partea Israelului o hartă care să delimiteze frontierele unui viitor stat palestinian pe baza liniilor de armistiţiu anterioare războiului din iunie 1967.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat în repetate rânduri că ţara sa nu va accepta să revină la frontierele din 1967.

Arabia Saudită a lansat în 2002 o iniţiativă de pace care propunea o normalizare a relaţiilor cu statul evreu, în special în schimbul retragerii israeliene din teritoriile arabe ocupate cu începere din 1967. Israelul a considerat pozitive unele elemente ale planului, însă nu a acceptat niciodată această iniţiativă.

 

Recomandările redacției