parcParcul Natural Lunca Mureşului derulează un proiect amplu destinat protejării speciilor şi habitatelor. În cadrul proiectului finanţat din bani europeni este organizat şi un concurs de fotografie care poate contribui la ocrotirea speciilor din aria protejată. Pasionaţii de fotografie pot participa la acest concurs, în cadrul căruia vor fi acordate şi premii.
Organizatorii concursului sunt Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, Club Rotary Cetate Arad (CRCA) şi Foto Club Arad. Concursul este parte a proiectului „Elaborarea studiilor preliminare măsurilor de ma­nagement conservativ al Parcului Natural Lunca Mureşului”, proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.
Concursul are ca temă prezentarea tuturor speciilor de nevertebrate care pot fi întâlnite în aria protejată Lunca Mureşului, de la Arad până la graniţa cu Ungaria, de-a lungul râului Mureş.
„În urma implementării acestui proiect se doreşte a scoate în evidenţă fragilitatea speciilor şi habitatelor din această arie protejată şi să se stabilească măsurile, fundamentate ştiinţific, pentru eliminarea sau reducerea treptată a ameninţărilor. Lunca Mureşului Inferior este cea mai importantă arie protejată din Vestul României, care după desemnarea ei ca Parc Natural în anul 2005, a fost desemnată şi Zonă Umedă de Importanţă Internaţională în anul 2006, iar în anul 2007 a primit şi statutul european de Sit Natura 2000“, a susţinut Paul Hac, director al Parcului Natural Lunca Mureşului. Concursul lansat luna aceasta se va derula până la jumătatea lunii aprilie, atunci fiind termenul limită de trimitere a fotografiilor. Jurizarea fotografiior se va face până la sfârşitul lunii aprilie, iar vernisajul este stabilit pentru prima jumătate a lunii mai a acestui an.
Oricine a împlinit 14 ani se poate înscrie la concurs, cu un număr maxim de 10 poze, care nu au mai fost expuse sau publicate niciodată. Din totalul fotografiilor înscrise în concurs, pe baza criteriilor de jurizare, juriul va selecţiona cele mai reuşite 50 de lucrări, acceptate pentru expoziţie, care vor fi reproduse într-un album foto tipărit în 1.000 de exemplare.

Recomandările redacției