Un diplomat britanic de la Sofia a confirmat joi poziţia oficială a Marii Britanii că restricţiile pentru cetăţenii români şi bulgari pe piaţa muncii din Regatul Unit vor fi ridicate la 1 ianuarie 2014, relatează agenţia bulgară de presă BTA.

Secretarul permanent al Ministerului de Externe bulgar, Ivan Sirakov, a primit-o joi pe Catherine Barber, însărcinatul cu afaceri al Marii Britanii la Sofia, care a dat asigurări că nu va exista nicio discriminare împotriva cetăţenilor bulgari şi români.
Catherine Barber a mai spus că în curând este aşteptat un răspuns detaliat din partea ministrului britanic pentru afaceri europene David Lidington în privinţa permiselor de muncă pentru studenţii bulgari.

Ministrul de Externe bulgar, Nikolai Mladenov, i-a trimis, la mijlocul lui ianuarie, o scrisoare lui David Lidington, cu propuneri specifice de scurtare a perioadei pentru emiterea de permise de muncă pentru studenţii bulgari, reaminteşte diplomaţia de la Sofia.
Susţinători ai partidului Ataka, de extremă-dreapta, au organizat joi un protest în faţa Ambasadei Marii Britanii la Sofia. Într-o scrisoare către ambasadorul britanic, Jonathan Allen, Ataka cere Londrei să prezinte scuze pentru politicile apreciate drept „rasiste” şi „discriminatorii” pe care Regatul Unit le implementează împotriva cetăţenilor bulgari, conform centrului de presă al formaţiunii politice.
„Marea Britanie duce de săptămâni o campanie arogantă şi umilitoare împotriva Bulgariei şi a bulgarilor din cauza viitoarei eliminări a restricţiilor pe piaţa muncii pentru compatrioţii noştri”, se arată în comunicatul transmis de Ataka.
Liderul Ataka, Volen Siderov, a declarat că va ridica această chestiune în faţa şefului Reprezentanţei Comisiei Europene în Bulgaria, precum şi a tuturor instituţiilor competente la nivel naţional şi european ş care pot lua o poziţie în privinţa problemei.

 

Recomandările redacției