salvaUn exerciţiu de salvare al Serviciului Judeţean Salvaspeo s-a transformat într-o operaţiune reală. Salvatori din Arad şi Bihor au participat, de curând, la o acţiune cuprinsă în calendarul de activitate al Salvaspeo România pentru anul 2013. Este vorba de un exerciţiu regional Salvaspeo, în Peștera Meziad, Munţii Pădurea Craiului, comuna Remeţi, judeţul Bihor. Acţiunea s-a desfăşurat în intervalul 31 mai – 2 iunie şi a angrenat 20 de salvatori.
Salvatorii implicaţi în exerciţiu nu bănuiau că la finalul acestuia vor trebui să intervină pentru o situaţie reală. Sâmbătă, 1 iunie, în jurul orelor 18:30 patrula Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor aflată la refugiul Salvamont din Poiana Glăvoi – Padiş, Munţii Bihor şi care asigura serviciul de permanență în zonă este anunțată de un speolog polonez că un coleg a suferit un accident prin cădere de la înălţime, în Avenul Borţig. Avenul Borţig este o cavitate naturală cu o adân­cime de 54 de metri, iar speologul polonez a alunecat pe un tobogan de gheaţă de la cota de 40 metri, până la baza acestuia. În paralel cu semnalarea accidentului la dispeceratul Serviciul Judeţean Salvamont, Salvaspeo Bihor se alarmează şi echipele de salvatorii speologi aflaţi la Peştera Meziad, aceştia fiind redirecţio­naţi spre locaţia accidentului.
„La prima evaluare realizată de patrula salvamont care ajunge de urgență la victimă pentru acordarea primului ajutor, se confirmă accidentul, dar şi faptul că victima este suspectă de fracturi. Salvatorii de la su­- prafață au lucrat în regim continuu sub o ploaie torențială în timp ce cei aflați în subteran, care au evacuat accidentatul pe ghețar, au fost nevoiți să lucreze la o temperatură de sub 0° C. La ora 02:55 accidentatul a fost evacuat până la suprafață“, a susţinut Mihai Besesek, şef al serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad. La acţiunea de sal- vare au participat șaisprezece salvatori de la Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, șapte de de la Serviciul Public Ju­de­ţean Salvamont-Salvaspeo Arad, un salvator speolog polonez şi un echipaj SMURD format din patru persoane.

Recomandările redacției