În jur de un milion de persoane au umplut sălile de cinematograf din Polonia în ultimele trei zile pentru a vedea un film care prezintă clerul polonez într-o lumină  negative – un adevărat record pentru box-office-ul polonez, după cum a declarat distribuitorul peliculei.

„Kler” (Cler) este o dramă cu momente de comedie neagră, despre trei preoţi catolici care beau multă votcă, iau peste picior biserica, iar unul chiar abuzează sexual un băiat orfan orb.

Potrivit distribuitorului peliculei, Kino Swiat, filmul – care a alimentat dezbaterea despre influenţa bisericii într-una dintre cele mai religioase ţări europene – a fost văzut de 935.000 de persoane în trei zile de la lansare.

Kler „a avut cea mai bună deschidere din acest an şi cea mai bună deschidere în istoria cinematografiei poloneze din ultimii 30 de ani, devansând ‘Fifty Shades of Grey’ (cu aproximativ 834.500 de spectatori)”, a precizat acesta într-o declaraţie.

Mai multe figuri importante ale partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, s-au pronunţat deja împotriva filmului.

De asemenea, principalul buletin de ştiri de pe postul public de televiziune, apropiat PiS, a calificat pelicula drept „un alt atac asupra bisericii catolice, brutal şi neadevărat”.

Deşi frecventarea Bisericii în rândul celor 38 de milioane de polonezi a scăzut, Polonia rămâne una dintre cele mai religioase ţări europene.

Recomandările redacției