GropiTârgul Regional de Inovare „Innomatch” de la Arad nu s-a dovedit a fi de bun augur pentru inventatorul devean Corneliu Birtok Băneasă. Motivul? Din cauza gropilor din Arad şi-a distrus maşina. Inventatorul a avut parte de un incident neplăcut pe şoseaua de centură din spatele Expo Arad Internaţional, unde a avut loc târgul. Bărbatul povesteşte că s-a înscris pe banda dreaptă, pentru a se îndrepta spre hotelul unde a fost cazat. Din cauza ploii şi a întunericului, drumul nefiind luminat şi nici măcar marcat, maşina condusă de devean a intrat cu roata stânga faţă într-o groapă de aproximativ 25-30 de centimetri. Inventatorul povesteşte că s-a ales astfel cu o pană, cu janta stricată, dar şi cu direc­ţia dereglată. Mai mult, s-a rupt şi conectorul radiatorului de încălzire. Potrivit presei centrale, Corneliu Birtok Băneasă susţine că nu este singura victimă a gropii. Proprietarul hotelului în care a fost cazat i-a povestit că şi el şi-a avariat maşina de mai multe ori în acelaşi loc. „Cu toate că ploua mocăneşte, fiind de meserie inginer auto, m-am apucat să îmi repar singur autoturismul, operaţiune care mi-a luat mai bine de două ore. Dacă nu aş fi făcut eu aceste reparaţii, pentru a putea ajunge acasă, la Deva, ar fi trebuit să urc autoturismul pe o platformă. Oricum însă, după ce voi ajunge acasă, va trebui să duc maşina la un service, pentru verificări şi reparaţii, operaţii ce mă vor costa destul de mult, deoarece modelul de maşină pe care îl am, un Ford Puma, este mai puţin uzual în România”, a povestit Corneliu Birtok- Băneasă.
În aceste condiţii, inventatorul susţine că va da în judecată administratorul drumului, în speţă Compania Naţională de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România (CNADNR). Corneliu Birtok-Băneasă spune că are pretenţia să aibă la dispoziţie drumuri fără gropi, pentru că îşi plăteşte cu regularitate rovigneta. Inventatorul a apelat deja la un avocat, iar CNADNR-ul se va alege cu un nou proces, din cauză că angajaţii companiei nu sunt în stare să aibă grijă de drumurile pe care le au în administrare.
Corneliu Birtok-Băneasă este meda­liat cu aur la mai multe saloane inter­naţio­nale de inventică, premiile fiind obţinute pentru filtrul de aer care reduce consumul de carburant. Din păcate deveanul nu a reuşit până acum să inventeze un dispozitiv care să permită maşinilor să treacă peste gropi fără a avea de suferit. În condiţiile în care arată drumurile naţionale şi jude­ţene din România, un astfel de dispozitiv s-ar vinde, fără îndoială ca pâinea caldă.

Recomandările redacției