Renovarea sălii „Iuliu Maniu“, un dicționar de valori culinare, precum și întâlniri pentru elaborarea de proiecte comune – asta au stabilit reprezentanții Consiliului Județean, împreună cu administrația Bekes, cu care Aradul a fost înfrățit.  Județul nostru a reînnoit parteneriatul cu județul de peste graniță – Bekes, între care există relații de colaborare de ani de zile. Administrațiile din Arad și Bekes au stabilit acum un nou parteneriat transfrontalier, în care este implicată Biblioteca Județeană „A.D Xenopol“.

„Calea propusă de proiect este de a promova valorile comune, de a clădi încredere între factorii de decizie și personalul consiliilor județene din județele Arad și Bekes, generând astfel condițiile necesare pentru ca aceștia să colaboreze în identificarea problemelor cu care se confruntă instituțiile și populația din ambele județe. Acest proiect a fost acceptat spre finanțare în cadrul Programului INTERREG VA România – Ungaria. Consiliul Județean este liderul în cadrul parteneriatului, având responsabilitatea de a coordona activitățile preconizate în proiect“, a susținut Andrei Ando, directorul Direcției Comunicare și Strategii a CJA.

Renovarea sălii „Iuliu Maniu“ – cuprinsă în proiect

Așadar, în cadrul acestui proiect transfrontalier se va realiza renovarea sălii Iuliu Maniu din fostul Palat al Comitatului, de pe Bulevardul Revoluției nr 81, clădire reabilitată de CJA. În această sală s-au purtat negocierile pentru înfăptuirea Marii Uniri. Cei de la CJA au anunțat că, aici se vor face lucrări de restaurare a plasticii arhitecturale, lucrări de refuncționalizare prin îmbinarea stilului vechi, cu utilitatea și funcționalitatea necesare unei săli moderne pentru conferințe și alte evenimente.  Reabilitarea va fi de finețe, întrucât vor trebui restaurate elementele decorative ale sălii și recondiționate tâmplăria și feronieria. De asemenea, vor fi înlocuite pardoseala și instalațiile electrice și de încălzire, iar sala va fi dotată cu mobilier, instalație de aer condiționat și sonorizare. În total, reabilitarea sălii va costa CJA, 1.683.852 de lei (TVA inclus), iar lucrările vor dura aproximativ șase luni. În prezent se fac  achiziții pentru investiție. 

Parteneriatul prevede pregătirea și publicarea unui dicționar al valorilor culinare locale, care va reuni preparate gastronomice comune din cele două județe. „Colaborarea cu omologii din Ungaria a fost deosebită și de această dată, ca și în celelalte rânduri. Dicționarul va fi tipărit în 800 de exemplare, în limbile română și magiară.Va cuprinde atât rețete mai vechi, din vremea bunicilor, cât și rețete contemporane. Dicționarul comorilor culturale va apărea cel mai probabil după sărbătorile de iarnă, în luna ianuarie 2020“, a subliniat Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol.

Comisia Mixtă Arad – Bekesa început seria întâlnirilor de colaborare. S-au ținut primele ședințe ale sub-comisiilor de sănătate, infrastructură, cultură și turism. În perioda următoare urmează să fie stabilite noi subiecte comune și direcții de colaborare.

În cifre, valoarea proiectului Consiliului Județean este de peste 130.000 de euro, din care, mare parte din bani provin din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Valoarea eligibilă pentru Bblioteca Județeană „A.D Xenopol“ este de aproape 14.000 de euro. Cei de la CJA susțin că se va realiza și un inventar al patrimoniului cultural care conferă specificitate județului.

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că, administrația județului Bekes a luat ca exemplu Aradul, în realizarea brandului turistic al Bekes.

 

Recomandările redacției