celibidacheUn volum intitulat „Sergiu Celibidache, un fenomen muzical al secolului al XX-lea.
O privire monografică” a apărut de ceva timp în peisajul editorial românesc. Publicată la prestigioasa editură Muzicală din Bucureşti, cartea scoate la lumină o mai veche preocupare a autorului, muzicianul Robert Daniel Rădoiaş, pentru activitatea muzicală şi pedagogică a lui Sergiu Celibidache:
„Interesul pentru abordarea aces­tui inepuizabil subiect de cercetare, personalitatea muzicală atât de complexă a Maestrului Sergiu Celibidache, a pornit ca urmare a absolvirii cursului de Fenomenologie muzicală, susţinut de profesorul Ilie Dumitraşcu, în cadrul disciplinelor constitutive ale studiilor masterale în Stilistică dirijorală, propuse de Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania din Braşov”. Este mărturisirea autorului din cuvântul înainte al celui de-al doilea volum al studiului.
Sergiu Celibidache, un fenomen muzical al secolului al XX-lea.
O privire monografică cuprinde informaţii detaliate legate de biografia şi cariera lui Sergiu Celibidache. De la anii petrecuţi în România, de la primii paşi în muzică şi până la activitatea pedagogică şi la clasificări ale tactului dirijoral elaborate de Sergiu Celibidache. Ultimele capitole sunt dedicate in­fluen­ţelor fenomenologiei muzicale în  activitatea componistică şi dirijorală mu­zicianului. Este amintit aici ataşamentul faţă de ideile lui Edmund Husserl şi ale lui Nicolai Hartmann.
Iată o scurtă declaraţie despre cartea „Sergiu Celibidache, un fenomen muzical al secolului al XX-lea. O privire monografică” a dirijorului Sabin Pautza, reprodusă pe coperta a IV-a a celui de-al doilea volum: „Construcţia bine proporţionată a cărţii, extrem de bogată în date, graţie unei documentări substanţiale însumând informaţii găsite în cărţi, studii, ar­ti­cole, cronici muzicale, interviuri despre Celibidache, precum şi un echilibru remarcabil, sesizabil pe parcursul întregului volum, între latura ştiinţifico-teoretică şi cea practică a activităţii muzicianului român fac din această carte un document deosebit de valoros”.
Robert Daniel Rădoiaş s-a născut la 19 noiembrie 1976 şi este absolvent al Licelului de Artă din Ploieşti, secţia interpreetare muzicală – vioară. De asemenea a studiat Pedagogie Muzicală la Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania din Braşov, deţinând un masterat în Stilistică Dirijorală.
Este asistent universitar şi din 2011 a obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În prezent este dirijorul Corului Academic al Filarmonicii de Stat Arad.

Recomandările redacției