Accesarea fondurilor europene de către numeroși tineri din mediul rural a adus o „gură de oxigen“ – cum se zice, în multe do­menii agricole și nu numai. Chiar dacă mulți agricultori s-au speriat de numeroasele formalități ce trebuiau îndeplinite – și de aspectul că acțiunea de realizare a unor proiecte eligibile era și costisitoare și nu întotdeauna garanta finanțarea –  și au renunțat, au fost numeroși și cei care au îndrăznit și au avut succes.
Tânărul inginer silvic Dorel Cris­tian Hălmăgian, din Seleuș este unul dintre aceștia din urmă. Împreună cu întreaga familie, tânărul agricultor s-a axat atât pe cultura mare – adică pe cereale, cât mai ales pe legumicultură, care are un circuit mai scurt, deși munca și investiția sunt mari.
„Am demarat formalitățile de accesare a fondurilor europene în 2011, prin Programul Național de Dezvolatre Rurală, Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Deși am fost la început și nu prea știam mare lucru despre aceste fonduri, trebuie să precizez că am avut o foarte bună colaborare cu echipa de la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Arad, altfel era greu să reușim. Proiectul s-a dovedit eligibil și am primit finanțarea în 2012. Astfel am reușit să dezvoltăm ferma pe care o aveam anterior, prin aceea că am achi­ziționat unele utilaje performante de care aveam nevoie – motocultor, motocositoare  precum și instalații de udare a culturilor din solarii. De asemenea, am putut achiziționa și mijloace de transport a produselor“ ne spunea tânărul investitor.
O problemă de care Dorel Cris­tian Hălmăgian, ca fermier, s-a lovit a fost aceea a desfacerii. Asemenea multor altor agricultori cu care am vorbit în ultimii ani și tânărul agricultor seleușan a subliniat insistent aspectul că, la la nivel central, autoritățile nu sprijină defel desfacerea produselor agricole interne, pentru ca agricultorii să nu piardă vremea cu vânzarea lor iar consumatorii să aibă acces ușor și rapid la produsele românești.
„Ar fi extrem de util ca noi să ne ocupăm doar de producerea legumelor, de exemplu iar printr-un sistem organizat să se facă desfacerea acestora în diverse piețe, în locuri unde nu se produc și astfel prețul este cel mai avantajos. Noi producem, de exemplu ridichi, roșii, ardei, varză, conopidă, vinete ș.a; ridichile, sunt primele legume ce apar pe piață și au nevoie de o desfacere rapidă pe care noi o realizăm ajutați de toți membrii familiei. Dacă ar exista un sistem organizat de desfacere la care să apelăm, noi ne-am putea ocupa de restul muncilor… La fel este și la roșii, care sunt foarte sensibile“ ne descria situația tânărul fermier.
Revenind la banii europeni, Dorel Cristian Hălmăgian a ținut ca în final să-i încurajeze pe tinerii fermieri care intenționează să acceseze bani europeni în etapa 2014-2020 dar cu o atenționare importantă.
„Trebuie foarte-foarte multă atenție la alegerea… consultantului! Trebuie studiat din vreme câte proiecte eligibile a făcut și câte le-a dus până la capăt. Și eu mai doresc să fac un alt proiect pentru achiziția de utilaje și sper să-l finalizez cât mai repede cu putință“ a încheiat Dorel Cristian Hălmăgian, tânărul agricultor din Seleuș.   (F.B.)

Recomandările redacției