vaccinVaccinul hexavalent, utilizat pentru imunizarea nou-născuţilor contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, meningitei virale şi hepatita B, lipseşte din depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Arad de o perioadă apreciabilă de timp. Vaccinul se administrează de către medicii de familie copiilor în vârstă de două şi şase luni. „Cel mai probabil, vacci­nul va ajunge în judeţul Arad, în depozitul Direcţiei de Sănătate Publică, urmând să fie distribuit apoi cabinetelor medicilor de familie, abia după data de 20 aprilie. Vaccinul îl vom primi prin redistribu­ire, de la alte direcţii de sănătate din ţară“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Până atunci, părinţii au două variante: fie decalează perioada optimă de vaccinare şi aşteaptă dozele, fie îl cumpără la un preţ aproximativ de două sute de lei.
Pentru achiziţionarea vaccinului hexavalent, Ministerul Sănătăţii are încheiat încă de anul trecut un Acord Cadru cu producătorul de vaccin urmând ca în zilele următoare să se semneze Contractul Subsecvent pentru anul 2013.
Ministerul Sănătăţii precizează că nu există o criză de vaccin hexavalent în România şi că până la data de 31.03.2013, a operat programul aprobat în anul 2012. În această săptămână a fost aprobată în şedinţă de Guvern Hotărârea privind programele naţionale de sănătate, de aceea contractul subsecvent va putea fi finalizat în zilele următoare.
Din informaţiile primite de la producător, acesta are disponibil în acest moment cantitatea de vaccin hexavalent necesară care poate fi livrată imediat. Vaccinul va fi disponibil imediat în depozitul CN.Unifarm S.A, urmând ca aceasta să-l distribuie către direcţiile de sănătate publică.
Pentru a preveni apariţia disfuncţionalităţilor, Ministerul Sănătăţii a început redistribuirea vaccinului între direcţiile de sănătate publică. Astfel, judeţele deficitare vor putea asigura necesarul pentru vaccinarea copiilor până la achiziţionarea primei tranşe de vaccin.
„După data de 20 aprilie vom primi o primă tranşă, care va ajunge pentru imunizarea copiilor de două luni. Din păcate, nu vor fi doze suficiente pentru a acoperi şi vaccinarea copiilor de şase luni“, ne-a mai declarat Loredana Ungureanu.

Recomandările redacției