SAMSUNGPatru oameni au fost răniţi, ieri, în jurul prânzului la Arad, după ce tramvaiul în care se aflau a deraiat. În timp ce mergea spre Podgoria, pe pasajul de la Micălaca, vagonul s-a înclinat la 45 de grade, iar pasagerii aflaţi în spate au cazut unii peste alţii. Accidentul a avut loc în pantă, iar câteva traverse, vechi de ani buni, s-au rupt ca arşicele sub greutatea tramvaiului. Aproximativ 20 de pasageri se aflau în vagonul care s-a înclinat la acea oră, cei mai mulţi dintre ei fiind oameni în vârstă.
Incidentul s-a petrecut în jurul orei 11. Două ambulanţe au sosit imediat la faţa locului, iar trei dintre persoanele rănite au fost duse la spital, cealaltă a primit îngrijiri la faţa locului. „Am urcat în tramvai cu o staţie înainte să se întâmple acest necaz. Nu ştiu cum a fost, dar dintr-o dată am simţit că ne răsturnăm. Am încercat să mă ţin cât de tare am putut. Au fost oameni care au căzut între scaune, dar au fost şi unii care s-au lovit”, a po­vestit o pasageră din tramvai.
Tramvaiul cu două vagoane mergea pe un pod aflat în reparaţii. Zona este reabilitată, iar drumul se asfaltează. Vatmanul susţine că nu îşi poate explica ce s-a întâmplat. „Nu am avut viteză mare, am restricţii aici, probabil de la terasament s-a întâmplat totul. A plouat mult în ultima vreme şi e foarte moale pământul, cred că e din cauza asta”,  a declarat Gheorghe Sabău, vatmanul tramvaiului.
„Muncitorii au săpat prea aproape de liniile de tramvai”
Pe podul în pantă există restricţii de viteză. Se fac lucrări de reabilitare de câteva luni bune, din acest motiv tramvaiele trebuie să-l traverseze mai încet. Urmează să se stabilească dacă muncitorii care asfaltează au săpat prea aproape de terasament, dar şi dacă vatmanul a circulat cu viteză mică.  „Nu ştiu exact ce s-a întâmplat deocamdată, dar din ceea ce se vede la faţa locului, se pare că s-a săpat prea aproape de liniile de tramvai, iar din acest motiv a cedat terasamentul. Nu cred că a fost vorba de viteză pentru că este o zonă cu restricţii din cauza lucrărilor”, a afirmat Petru Cuvineanu, directorul Companiei de Transport Public Arad.
Poliţiştii au fost şi ei prezenţi la locul accidentului. Au făcut măsurători şi verificări pentru a stabili ce s-a întâmplat. Aceştia urmează să-l audieze pe vatman dar şi pe martorii care au asistat la întreaga scenă. Detalii despre cele întâmplate ieri va da şi expertiza tehnică ce va fi făcută vagonului care a deraiat. „Se fac cercetări pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs acest accident. Nu ne putem pronunţa deocamdată în privinţa împrejurărilor în care a deraiat tramvaiul, cauza este în curs de stabilire”, a declarat subinspector Răzvan Mezar, din cadrul Poliţiei Rutiere Arad.
Reprezentanţii Primăriei Arad, instituţie care a comandat lucrările de reabilitare, susţin că toată responsabilitatea revine constructorului. În orice caz, abia la finalul anchetei demarate de poliţişti şi de reprezentanţii CTP Arad se va stabili cu exactitate cine este responsabil de deraierea tramvaiului.
Tot ieri, în jurul prânzului două macarale au repus vagonul pe şine, după care acesta a fost tractat în depou.
Autorităţile au anunţat, după acest incident că circulaţia tramvaielor peste pa­saj va fi întreruptă, transportul călători­lor fiind asigurat cu ajutorul autobuzelor.

Recomandările redacției