Cu ocazia aprobării bugetului, reprezentanții Consiliului Județean au vorbit despre investițiile la drumuri. Cei de la CJA susțin că, proiectele pe infrastructură nu vor mai fi tărăganate de birocrație și licitații încurcate de contestații.

Așadar, administrația anunță că, în mod cert vor începe lucrările la Arad – Şiria – Pâncota. Firma câștigătoare – INTECO HOLDING SRL însă, deocamdată nu sunt soluționate contestațiile. Lucrările ar fi putut începe dacă sistemul birocratic nu bloca investiția.

Alte drumuri pe care se vor mai derula lucrări de modernizare în acest an sunt pe tronsoanele Nădab – Seleuş, Sintea Mare – Şepreuş, Sântana – Sintea Mică, Sânmartin – Olari – Caporal Alexa și Zăbalţ – Limită de judeţ Timiş. Cei de la CJA subliniază că sunt deschise șantiere de lucru în întreg județul.

Cât privește cotele din TVA și impozit pe venit, destinate lucrărilor pe infrastructură trebuie spus că, 17 milioane de lei au fost repartizate de către Consiliul Județean pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene cuprinse în bugetul propriu. Fondurile provin din sumele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată.

„Drumurile reprezintă una dintre prioritățile Consiliului Județean în acest mandat. Din totalul de aproximativ 1200 de kilometri de drum județean, s-au asfaltat sau urmează să se asfalteze peste 300 de kilometri. În același timp, trebuie să întreținem și cei aproape 900 de kilometri. Anul acesta am alocat, doar din sumele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată, 16.924.000 lei”, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Bani pentru primării

Consiliul Județean a alocat comunelor și orașelor, 6% din impozitul pe venit reprezentând fond la dispoziția instituțiilor pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat nu le pot finanța din venituri proprii și din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale „Am cerut fiecărei Primării să ne transmită solicitările privind proiectele și investițiile pe acest an, cât și pe anii 2021-2023, pentru a le distribui sumele necesare. Este normal să sprijinim comunitățile care au proiecte, care se dezvoltă, care accesează fonduri europene, dar care nu pot fără un ajutor județean sau guvernamental să asigure finanțarea sau cofinanțarea acestora”, a conchis Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Între proiectele primăriilor care primesc susținere în acest an se numără cele pentru asfaltări de străzi și drumuri comunale, amenajări trotuare, investiții în extinderi și modernizări de școli și grădinițe, modernizări unități sanitare, înființări și modernizări de canalizare și de stații de epurare, modernizări cămine culturale și altle.

Recomandările redacției