Parlamentul European a primit draftul de acord Brexit de 585 de pagini: Apărarea drepturilor cetățenilor UE din UK este prioritatea numărul unu.

​Păstrarea tuturor drepturilor celor 3 milioane de cetățeni ai statelor UE, inclusiv români, care trăiesc în Marea Britanie este prioritatea numărul unu pentru Uniunea Europeană – au declarat, joi, la Strasbourg, liderii Parlamentului European, care au dat asigurări că în vitor Regatul Unit nu va profita de relația cu UE fără să mențină cele 4 libertăți fundamentale de circulație existente în blocul comunitar.

Negociatorul-șef al Comisiei Europene cu Marea Britanie pentru Brexit, Michel Barnier, le-a acordat joi, draftul de acord pentru ieșirea regatului din blocul comunitar, un document de 585 de pagini, președintelui Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, și negociatorului pentru Brexit din partea PE, Guy Verhofstadt.

Noi vrem ca muncitorii noștri să poată lucra, vrem să le apărăm interesele și vrem să cooperăm, mă gândesc la securitate, la lupta împotriva terorismului, la apărare. În primă lectură, pot să vă spun că suntem mulțumiți de cele 3 puncte cruciale pentru Parlamentul European: apărarea drepturilor cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit, pentru noi este o prioritate să-i apărăm pe cei 3 milioane de cetățeni UE care trăiesc acolo, dar și să apărăm drepturile cetățenilor britanici care trăiesc în Europa, în al doilea rând angajamentele financiare ale UK, iar al treilea punct este frontiera dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda”, a spus președintele PE, Antonio Tajani.

După ce documentul va fi aprobat în UE și UK – dacă se va întâmpla asta – Parlamentul European va monitoriza modul în care Regatul Unit va proteja drepturile cetățenilor UE de acolo.

„Prioritatea noastră centrală este protejarea drepturilor cetățenilor europeni. Parlamentul va continua să urmărească acest lucru. Drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie trebuie implementate acum de Ministerul de Interne din Regatul Unit. Vrem să ne asigurăm că implementarea este corectă”, a spus Guy Verhofstadt.

În legătură cu problema sensibilă a graniței dintre Republica Irlanda, care rămâne în UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, liderii europeni au spus că vor să evite instituirea unei frontere ferme, pentru a nu afecta circulația oamenilor, dar au subliniat că totodată vor dori protejarea industriei, agriculturii și a firmelor europene.

Regrete –Nu noi părăsim UK, ci UK părăsește UE“

Guy Verhofstadt a dat asigurări că Marea Britanie nu va fi lăsată să profite de libera circulație a mărfurilor cu UE dacă nu va permite libera circulație a muncitorilor. „Trebuie apărate integritatea proiectului european, Piața Unică, cele 4 libertăți, ca să nu existe niciun semn de întrebare că Marea Britanie își trage spuza pe turta sa (face cherry picking – ia doar cireașa de pe tort – n.r.)”.

Cele 4 libertăți de circulație ale UE sunt libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalurilor.

„Noi regretăm în continuare Brexitul, faptul că o mare națiune, ca Regatul Unit, părăsește UE este o rană azi și încă mai sper că va veni o zi în care Marea Britanie se va întoarce în familia europeană. Este cel mai bun acord pe care îl puteam obține, având în vedere poziția UK, dar având în vedere susținerea puternică pentru integritatea UE, a pieței unice. Nu noi părăsim UK, ci UK părăsește UE. Acest acord combină Brexitul, pentru că aceasta a fost decizia poporului britanic, cu un scenariu care evită distrugerea economiilor UE și în mod sigur a Marii Britanii”, a mai spus negociatorul Parlamentului European pentru Brexit.

Recomandările redacției