– Interviu cu Adrian Ţolea, vicepreşedinte CJ Arad –

tolea– Domnule Adrian Ţolea, sunteţi şi prim-vicepreşedintele PNL Arad, astfel că v-aş propune să începem interviul cu o problemă politică, respectiv cu reacţia can­celariilor occidentale faţă ceea ce s-a întâmplat în Senatul Româ­niei în cazul Şova…
A.Ţolea: Această nouă catas­trofă de imagine a României s-a petrecut miercurea trecută. Avem, prin urmare, şi o miercure neagră – după marţea neagră de anul trecut, când aceeaşi grupare pesedistă din jurul cuplului Ponta-Tăriceanu a încercat să-i salveze de puşcărie pe toţi po­sibilii infractori din Parlament, fie ei trecuţi, prezenţi sau viitori. Cancelariile şi ambasadele occidentale reacţionează faţă de încălcarea gro­solană de către actuala majoritate parlamentară a Constituţiei. Revenind la cazul Şova, aici avem o dovadă cât se poate de clară a în­cercării actualei majorităţi de a-l proteja pe prietenul şi partenerul de afaceri a lui Victor Ponta…
– Care credeţi că ar fi soluţia ieşirii din acest impas politic? Alegerile anticipate?
A.Ţolea: Alegerile anticipate ar reprezenta soluţia ideală, având în vedere faptul că actuala configuraţie parlamentară nu mai repre­zintă votul dat în noiembrie 2012 de către cetăţeni. De asemenea, actuala majoritate parlamentară se pare că nu a înţeles deloc mesajul transmis de către români cu ocazia alegerilor prezidenţiale, când s-a votat, masiv, pentru resetarea actualei clase politice. Însă, din păcate, provocarea de alegeri an­ticipate este extrem de dificil de realizat, iar actuala majoritate parlamentară se găseşte, încă, la îndemâna cuplului Ponta-Tăriceanu.
– Trecând peste faptul că fostul ministru de Finanţe se gă­seşte astăzi la DNA, ce ne puteţi spune despre consecinţele acestui exerciţiu bugetar pentru judeţul Arad?
A. Ţolea: Din păcate, faţă de anul trecut – care a fost tot un an de guvernare Ponta-PSD – avem un minus de 10 milioane de euro. Din acest deficit, 4,7 milioane de euro reprezintă diminuarea directă a bugetului alocat CJ Arad pe anul în curs, iar  5,3 milioane de euro este suma diminuărilor bugetare cumulată pe cele 79 de primării din judeţ. Dispunem, prin urmare, de un buget de avarie, care nu ne permite să facem investiţii noi, să modernizăm drumurile judeţene, să construim o secţie nouă de Infecţioase sau să reabilităm secţia de Pedia­trie de la Spitalul Clinic Judeţean. Vorbind doar despre cele două inves­tiţii de la Spitalul Judeţean, pe care le planificasem pentru acest an şi pentru care avem finalizată documentaţia aferentă, suma necesară fiind doar un pic mai mare de cât ne-a tăiat Guvernul Ponta-PSD. Anii trecuţi, de exemplu, când PSD-ul nu ne-a tăiat atâţia bani, am reuşit să construim un Spital TBC nou pe care îl vom inaugura în această primăvară.
– Cum s-ar putea depăşi această austeritate bugetară?
A.Ţolea: Singura şansă sunt fondurile europene din exerciţiul financiar 2014-2020. Numai că actualii guvernanţi şi-au demonstrat incompetenţa şi în acest domeniu, iar ghidurile aferente nu sunt încă finalizate. Aşa că, deşi avem studiile şi proiectele finalizate, stăm şi aşteptăm ghidurile. Pe de altă parte, cei 3 ani de guvernare Ponta-PSD au fost de-a dreptul catastrofali pentru noi, arădenii. Pasajele rutiere de pe centura Aradului au rămas în acelaşi stadiu în care le-am lăsat noi, cu toate vorbele goale spuse neîncetat de către domnii Măduţa şi Tripa. De asemenea, Aeroportul nu este inclus în Masterplanul de Transport, cum sunt incluse cele din Timişoara şi Oradea, iar aceste triste realităţi evidenţiază, cât se poate de clar, modesta prestaţie politică a reprezentanţilor PSD Arad.
– Dincolo de atragerea de fonduri europene, ce soluţii mai propuneţi pentru ca arădenii să nu fie prea afectaţi de constrângerile bugetare din acest an?
A.Ţolea: Fireşte, o mai bună chivernisire a fondurilor disponibile. Apoi, ne propunem să consolidăm relaţiile de colaborare inter-instituţionale, cele cu mediul academic, cu mediul privat şi cu societatea civilă. Este nevoie, mai mult ca niciodată, să fim solidari şi să ne sprijinim unii pe alţii. Spre exemplu, un model de armonie între instituţiile publice se poate configura în jurul obiectivului „Arad – capitală europeană a culturii 2021”. În vederea atingerii acestui obiectiv este nevoie ca strategiile culturale pe care le elaborăm să fie complementare şi pe deplin sincronizate, astfel încât să existe o armonie deplină între Primărie şi Consiliul Judeţean, în interesul cetăţenilor. La fel este necesară o mai bună armonizare în ceea ce priveşte implementarea proiectelor de apă-canal în municipiu, astfel încât lucrările să se ridice la standarde de calitate mai bune decât cele de până acum. Inclusiv în domeniu sănătăţii publice se poate colabora mai bine şi mai intens, ţinând cont de faptul că Spitalul Judeţean înglobează astăzi şi fostul Spital Municipal. Orice s-ar spune, cel mai înalt ritm de dezvoltare al municipiului şi judeţului nostru l-am înregistrat în perioada în care Prefectura, Primăria şi Consiliul Judeţean au funcţionat congruent, într-o colaborare inter-instituţională. Doar aşa se pot realiza performanţe deo­sebite. Aceasta este atitudinea po­litică pe care o recomand şi pe care o împărtăşesc, mai ales în aceste momente dificile cum sunt cele cau­zate de actualele constrângeri bugetare şi de incompetenţa guvernului de astăzi.    (A.T.)

Recomandările redacției