Uniunea Europeană (UE) a urmărit îndeaproape desfăşurarea alegerilor din Kosovo şi este preocupată de incidentele violente care au avut loc la Mitrovica şi care au perturbat atmosfera paşnică a scrutinului, a declarat luni Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant european pentru politica externă şi de securitate Catherine Ashton, transmite agenţia sârbă de presă Tanjug.

 

 

 

Maja Kocijancic a precizat că Misiunea UE de observare a alegerilor îşi va prezenta marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, raportul preliminar cu privire la alegerile municipale organizate duminică.

Mai multe birouri de vot din nordul Kosovo au fost devalizate duminică de indivizi mascaţi. De asemenea, există informaţii că în alte secţii s-a încercat descurajarea participării alegătorilor la vot.

Alegerile au fost observate de misiuni ale UE, OSCE şi ale unor organizaţii neguvernamentale.

Scrutinul a fost convocat în virtutea acordului de la Bruxelles vizând normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, încheiat în aprilie sub egida Uniunii Europene, şi au avut ca principală miză participarea sârbilor din nordul teritoriului, în condiţiile în care aceştia nu recunosc autorităţile kosovare.AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Toth, editor: Ionuţ Mareş)

 

Recomandările redacției