uav

Universitatea Aurel Vlaicu din Arad s-a înscris şi a participat la o acţiune a Uniunii Europene de evaluare a performanţelor unor instituţii de învăţământ superior din toată lumea, acţiune care a avut ca rezultat clasificarea U-Multirank a instituţiilor înscrise. Conducerea UAV a anunţat că înscrierea a fost benevolă, nu obligatorie. S-au înscris la evaluare circa 1.200 de universităţi şi instituţii de învăţământ superior din întreaga lume. Din România s-au înscris 16 astfel de instituţii, iar rezultatele s-au publicat luni, 30 martie. „Am avut curajul şi determinarea de-a înscrie UAV la această evaluare şi nu regretăm. Ne-a lipsit puţin pentru a accede în prima sută în clasamentul universităţilor înscrise, iar rezultatele plasează UAV deasupra multor universităţi de mare tradiţie şi prestigiu din Europa şi din lume. Participarea la această evaluare nu s-a făcut pentru a cuceri lauri, ci pentru a ne evalua propria valoare prin comparare cu instituţii similare europene şi mondiale. Acum ştim mult mai bine în ce punct de aflăm, care ne sunt atuurile şi unde anume trebuie să sporim eforturile”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, directoarea şcolilor doctorale ale UAV.

Clasificarea mai mult decât onorabilă a UAV în evaluarea U-Multirank este văzută de conducerea instituţiei ca un merit egal al corpului profesoral şi al studenţilor, o consecinţă a efortului general în direcţia cunoaşterii şi perfecţionării. „Nici o şcoală nu este posibilă fără profesori sau fără elevi – studenţi, iar UAV nu face excepţie. Profesori şi studenţi, formăm împreună un singur corp: Universitatea Aurel Vlaicu. Evaluarea care s-a încheiat ne clasifică împreună, nu separat. Înseamnă că efortul comun ne-a plasat pe locul 135 în UE şi pe 145 în toată Europa. Efortul conjugat, făcut cu dăruire, cu abnegaţie şi cu pasiune, ne va urca şi mai sus. Avem toată disponibilitatea de-a întreprinde acest efort, şi avem şi hotărârea de a-l face. Vrem ca Universitatea Aurel Vlaicu să fie un element de mândrie pentru Arad, pentru România”, a declarat Ramona Lile, rector al UAV.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Exacte al UAV, conf. univ. dr. Sorin Nădăban, a anunţat că Facultatea de Informatică a UAV a fost clasificată pe locul 81, din 396 de instituţii înscrise, faptul datorându-se în egală măsură dăruirii cadrelor didactice şi strădaniilor studenţilor. „Clasificarea ne onorează, ne confirmă calitatea muncii, dar ne şi obligă pe viitor. Avem toate premizele pentru a progresa – şi o vom face; ne obligă rezultatele de până acum şi disciplina însăşi: informatica înseamnă viitorul”, a spus Sorin Nădăban.

Pe lângă criteriile de punctare impuse de evaluatori, o pondere însemnată în stabilirea ierarhiei a revenit studenţilor, ei participând activ la evaluare prin completarea unui chestionar foarte lung şi complex şi care a necesitat circa 90 de minute pentru a fi încheiat.

 

Recomandările redacției