Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad în parteneriat cu Universitatea Corvinus din Budapesta (Ungaria), au organizat, în data de 20.03.2013, în Sala de Conferinţe din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş”, conferinşa de lansare a proiectului: „COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ PENTRU PROTEJAREA ŞI PROMOVAREA DIVERSITĂŢII VEGETALE”.
Proiectul a demarat în ianuarie 2013 şi se va finaliza în iunie 2014, fiind implementat pe o perioadă de 18 luni, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2007-2013, având o valoare totală de 999,950.00 euro.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităşii de Vest „Vasile Goldiş” – manager proiect, dr. Hanyecz Katalin, director al „Arboretumului Szarvas” din cadrul Universităşii Corvinus din Budapesta (Ungaria), prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector al UVVG, biologi, studenşi şi masteranzi din cadrul UVVG şi ai Universităşii Corvinus din Budapesta.
Scopul proiectului este reprezentat de dezvoltarea unor facilităţi pentru conservarea ex situ a speciilor de plante din flora spontană şi cea cultivată (colecţie de seminţe), conştientizarea şi educaţia ecologică a comunităţilor locale din regiunea ţintă, respectiv judeţele Arad, Timiş, Bekes şi Csongrad, pentru a contribui astfel la conservarea speciilor vegetale şi a biodiversităţii.
Proiectul este adresat studenţilor, tinerilor cercetători, cercetătorilor consacraţi, autorităţilor locale şi regionale de mediu, fermierilor şi publicului interesat. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad este reprezentată de cadrele didactice implicate în acest proiect de la Facultatea de „Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică” şi cercetătorii din cadrul Grădinii Botanice Universitare „Pavel Covaci” Macea a UVVG. De asemenea, se vor organiza activităţi de conştientizare şi educaţie ecologică a copiilor, tinerilor şi localnicilor, sub forma unor tabere şcolare, sesiuni de informare şi conferinţe.
Activitatea principală a proiectului constă în investiţii pentru dezvoltarea şi dotarea în cadrul Muzeului Botanic Macea şi Castelului Macea a următoarelor facilităţi: colecţie de seminţe pentru plante din flora spontană şi plante de cultură, herbarul ştiinţific pentru plante din flora spontană şi plante de cultură, săli de expoziţie din cadrul Muzeului Botanic Macea, laborator educaţional şi de pregătire a mostrelor.
Activitatea de cercetare a echipei de lucru constă în colectarea mostrelor din teren, respectiv seminţe şi spe­cimene de plante pentru mai mult de 700 de specii din flora spontană şi cultivată.
Dr. Hanyecz Katalin, directorul „Arboretumului Szarvas” din cadrul Universităşii Corvinus din Budapesta (Ungaria), a subliniat că, „pe lângă investiţiile care se vor realiza în cadrul proiectului, este importantă cooperarea şi schimbul de experienţe dintre cele două universităşi. Avem încredere că odată cu finalizarea proiectului cola­borarea noastră nu va fi întreruptă, ci o vom continua şi cu alte proiecte de cercetare şi educaţie”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a declarat: „Este un proiect care vizează protejarea patrimoniului Grădinii Botanice, a florei şi vegetaţiei din Vestul României, comparativ cu studiile pe care le efectuăm în Estul Ungariei, respectiv acolo unde se găseşte Arboretumul Szarvas. Cele două universităţi vor întreprinde, timp de 18 luni, studii de floră, vegetaţie şi patrimoniu natural, cu o va­loare de 1 milion de euro. O parte din această sumă va fi dedicată amenajării unor spaţii din ierbarul Universităţii noastre, care se găseşte la Grădina Botanică Macea, având în vedere că ea adăposteşte cel mai vechi ierbar din România, din anul 1864, al celebrului botanist Simonkai, care a şi scris flora şi vegetaţia Comitatului Zărandului. În cadrul proiectului, vom realiza şi un volum despre flora şi vegetaţia Câmpiei de Vest şi a Estului Ungariei, în colaborare cu colegii noştri de la Universitatea Corvinus din Budapesta”.
Biroul de presă al UVVG

Recomandările redacției