sanatate_scari_sportUrcatul scărilor poate deveni unul dintre aliaţii de încredere pentru a scăpa de kilogramele în plus. Ajută la arderea rapidă a caloriilor şi la tonifierea musculaturii şi, astfel, vei reuşi să te menţii în formă şi să capeţi rezistenţă fizică. Totul cu doar câteva minute de antrenament zilnic! Iată care sunt beneficiile urcatului scărilor asupra siluetei, dar şi pentru menţinerea sănătăţii tale.

Reglează activitatea inimii

Urcatul scărilor poate îmbunătăţi considerabil sănătatea inimii şi a sistemului circulator. Această formă de mişcare duce la reducerea nivelului de colesterol rău, crescând colesterolul bun. De asemenea, te eliberează de stresul acumulat la serviciu, care îţi poate afecta inima. Mai mult, urcatul scărilor reduce şi riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale şi a altor boli cardiovasculare.

Întăreşte sistemul imunitar

Urcatul şi coborâtul scărilor reduc durerile, deoarece, mişcările continue şi intense ale picioarelor şi şoldurilor stimulează circulaţia sângelui, iar organismul eliberează substanţe chimice, precum endorfinele, care au proprietăţi analgezice. De asemenea, urcatul scărilor e recomandat şi pentru întărirea sistemului imunitar.

Reduce riscul de osteoporoză

Specialiştii în fitness şi medicii susţin că urcatul scărilor prelungeşte şi durata vieţii. Reduce riscul de accidente, deoarece creşte rezistenţa musculară. Mai mult, persoanele care urcă scările sunt mult mai energice. În plus, urcatul scărilor reduce riscul de a face diabet, osteoporoză, afecţiuni pulmonare şi mai multe tipuri de cancer.

Luptă contra obezităţii

Urcatul scărilor reprezintă o metodă eficientă de a scăpa de kilogramele în plus. Persoanele care urcă scările, chiar şi într-un ritm mai lent, ard de trei ori mai multe calorii decât cele care merg pe jos, cu o viteză mare, pe o suprafaţă plană. Mai mult, urcatul scărilor ajută la întărirea musculaturii şi la menţinerea unei greutăţii normale. De asemenea, datorită solicitării intensive, slăbirea se produce mai repede decât în cazul altor sporturi. De exemplu: 15 minute de urcat pe scări sunt echivalente cu 30 de minute de alergat.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției