Americanul Houdini a fost cel mai mare magician al timpului său (a trăit între anii 1874-1926). El a fost un fantastic spărgător de lacăte. Susţinea că poate evada din orice celulă din lume în mai puţin de o oră.

Într-un mic oraş din Marea Britanie a fost construită o închisoare nouă, iar Houdini a fost provocat să încerce să evadeze. Cum acestuia îi plăceau şi provocările şi banii, a acceptat propunerea.

Când a sosit ziua cea mare, o mulţime de oameni şi reprezentanţi media se aflau la faţa locului. Houdini a păşit încrezător în celulă şi uşa a fost închisă. Şi-a dat imediat jos haina şi s-a apucat de treabă. Îşi ascunsese în curea o bucată de oţel flexibil şi dur, lungă de 25 de centimetri, pe care a folosit-o pentru a încerca să deschidă încuietoarea.

După 30 de minute încrederea i-a dispărut. După o oră era scăldat în transpiraţie. După două ore Houdini pur şi simplu s-a prăbuşit peste uşă, care s-a deschis imediat. De fapt uşa nu fusese niciodată închisă decât în imaginaţia marelui magician.

În anii 1990 Corneliu Vadim Tudor atrăgea atenţia în stilu-i arhicunoscut despre pericolul care vine din partea maghiarimii din România, care dorea cu orice preţ autonomii teritoriale. La acea vreme marele pamfletar a fost luat în batjocoră, a fost socotit un nebun care exagerează pentru a se impune el şi Partidul România Mare. Cine să ne ia nouă Ardealul? Ce, îl vor pune în căruţă şi-l vor căra la Budapesta? Vor duce pădurile în Pusta Maghiară? Huo Vadim, huo naţionalist nebun!, strigau apărătorii români ai democraţiei pentru unguri. De atunci au trecut peste 20 de ani, timp în care organizaţia pe criterii etnice UDMR a făcut politica paşilor mărunţi pentru a-şi atinge scopul final, Autonomia Teritorială. La începutul acelor ani ungurii au cerut dreptul de a-şi vorbi limba în mod liber. L-au primit! Apoi au cerut şcoli în limba maghiară. Le-au obţinut! Apoi facultăţi. Apoi au avut loc manifestări folclorice ungureşti, manifestări antiromâneşti organizate de grupuri fasciste din Budapesta. Ziua Ungariei se sărbătoreşte public, arborându-se Drapelul Ungariei pe clădirile administraţiei româneşti. Şi asta sub privirile molâie ale primarilor şi şefilor de poliţie din teritoriii. Românii sunt umiliţi la ei în ţară. Dacă vrei să-ţi aperi mândria de a fi român eşti etichetat nedemocratic, naţionalist. De parcă a fi naţionalist ar fi un păcat!

De câtăva vreme, prezicerile lui Corneliu Vadim Tudor din anii 90 s-au adeverit. Practicând politica paşilor mărunţi, făcând parte din toate Guvernele României de după Revoluţie, UDMR a propus în aceste zile aprobarea unui un proiect de autonomie locală totală, teritorii desprinse de Bucureşti. Cu alte cuvintele judeţele Harghita şi Covasna – Harcov să aibă o conducere independentă propusă chiar de reprezentanţii maghiari, Ţinutul Secuiesc, cu drapel şi legi proprii.

Şi pentru că actuala Constituţie a României nu permite federalizarea ţării, UDMR prin Kelemen Hunor propune o nouă Constituţie, care să parafeze demersul lor de autonomie locală totală. Capacul a fost pus peste oala cu mămăligă.

Dragi udemerişti, mi se pare că săriţi calul. Dacă deschideţi cumva uşa spre Harcov, aveţi grijă să nu vă împiedicaţi de pragul românilor. Va fi o mare surpriză, precum a marelui magician, Houdini.

Mămăliga în explozie arde rău!

Recomandările redacției