Doi inimoși artiști vizuali, Roxana Alexandra Barbu și Călin Giurgiu, care în același timp sunt și suporteri, au reușit să ne ofere o seară (plus două zile) de normalitate. O normalitate în care ar trebui să se înscrie și existența unui muzeu care să cuprindă în el mărturii fizice dar mai ales energiile și spiritul unui club legendar. Că UTA are mare nevoie de un asemenea muzeu a dovedit-o numărul foarte mare de exponate dar și cel la fel de mare de participanți la eveniment, utiști sau arădeni pasionați de valorile acestui oraș.

Cei care aseară au trecut pragul sălii Clio au putut admira tricouri, fanioane, cupe, programe de meci și foarte multe fotografii, toate acestea acoperind întreaga istorie a UTA-ei, de la construirea stadionului și până la prezentul atât de plin de culoare în tribune dar din păcate atât de gri în teren. De asemenea, de mare interes a fost și secțiunea de expoziție dedicată galeriei, unde au putut fi văzute obiecte din recuzita peluzei, fulare și tricouri specifice acesteia dar și colaje foto care au provocat momente de nostalgie, mulți dintre ultrași, ajunși acum părinți și profesioniști cu carieră, regăsindu-se în tumultul unei tinereți dedicate cu pasiune UTA-ei.

Dar poate cel mai puternic exponat, unul care prin maiestuozitate și importanță a bătut tăcut obrazul prezentului, este trofeul Cupei României, câștigat de UTA în 1948. În fața măreției ei, până și reprezentanții clubului, Attila Broșovszki și Sorin Botiș s-au văzut nevoiți să-și contrazică angajatul și colaboratorul care se află la conducerea tehnică a echipei și să le promită suporterilor că joi echipa va da totul pentru calificarea în finala acestei competiții.

Expoziția reunește atât obiecte aparținând clubului cât mai ales, fragmente din colecțiile personale ale unor persoane particulare, care, ne-au mărturisit organizatorii, s-au arătat deosebit de interesate și entuziasmate să contribuie la acest eveniment. De la idee și până la deschiderea expoziției s-a scurs un interval de timp de două luni, unul în care cei doi organizatori au mărturisit că au muncit din greu dar munca lor a fost răsplătită atât de rezultatul final dar și de emoția înregistrată în momentele în care intrat în contact cu aceste frânturi de istorie.

Roxana Alexandra Barbu este artist vizual, autor al proiectelor „Din pură pasiune“ și „RA“ fiind cea care a decorat cu însemne ale UTA-ei atât mai multe încăperi din Arena „Francisc Neuman“ cât și spații publice sau private din oraș. Graficianul Călin Giurgiu este cel care se ocupă de partea grafică a paginilor oficiale ale UTA-ei de pe rețelele de socializare dar și cel care se află în spatele paginii „UTA în culori“.

Expoziția mai poate fi vizionată astăzi și mâine la Sala Clio (strada Horia, nr.10), în intervalul orar 9-17. Complexul Muzeal Arad percepe o taxă de intrare de 10 lei (adulți), 5 lei (studenți, pensionari) și 2 lei (elevi, preșcolari)

Recomandările redacției