Comisia Centrală de Arbitri a decis ca partida de mâine dintre UTA și Universitatea Cluj să fie condusă la centrul de ilfoveanul Sorin Costreie din Buftea, un arbitru cu care arădenii nu au amintiri deloc plăcute.

Din acest colț de pagină virtuală am militat mereu pentru punerea în context a criticilor la adresa arbitrilor, pentru echilibru și pentru asumarea propriilor greșeli ale echipei și nu ascunderea lor în spatele arbitrajului. Însă sunt și meciuri în care influența „fluierașilor“ este una cât se poate de directă. Așa a fost și în play-out-ul sezonului trecut, când în startul reprizei secunde a partidei dintre FCU Craiova 1948 și UTA, la o ieșire curajoasă din careu a portarului Dragoș Balauru, argentinianul Bauza îl calcă criminal pe tendon pe portarul nostru care, în cădere îl trage după el și agresor. Nu doar că centralul Costreie nu a acordat cartonașul roșu ce se impunea fără îndoială pentru jucătorul gazdelor dar a dictat lovitură liberă invers, considerând că cel care a faultat a fost portarul nostru. Ba, ca tacâmul să fie complet, i-a arătat și cartonaș galben lui Balauru. Ei bine, din acea lovitură liberă oltenii au marcat unicul gol al meciului. Astfel, în loc ca UTA să joace aproape o repriză cu un om în plus, s-a trezit condusă pe tabela de marcaj din cauza lipsei de atenție, de valoare sau poate cine știe din cauze unor lipsuri de altă natură ale acestui arbitru.

La finalul partidei jucate pe 1 mai 2022, antrenorul de atunci al Bătrânei Doamne, Ionuț Badea, un tip recunoscut pentru eleganța și aversiunea față de situațiile conflictuale, a răbufnit la adresa centralului, pe care l-a taxat dur însă în limbajul rafinat pe care-l caracterizează pe tehnicianul argeșean: “Se pare că pentru el a fost la propriu 1 mai, pare că e o stare de neterminare, de nedefinire la el. Clubul ăsta a trecut prin atâtea erori de arbitraj în acest campionat încât îmi e foarte greu să mai explic ceva din punctul ăsta de vedere și mă opresc aici. Bauza putea să-i rupă piciorul lui Balauru la acea fază, de care arbitrul a fost foarte aproape.“ La rândul său, victima agresiunii lui Bauza, Dragoș Balauru, l-a taxat dur pe arbitru: „Din păcate meciul a fost decis de un domn care astăzi trebuia să fie la mici și bere. O fază în care trebuia să se dea cartonaș roșu pentru că Bauza a venit să mă calce direct pe tendon, s-a soldat cu galben pentru mine, nervi din partea noastră și gol pentru ei. Din punctul meu de vedere a fost viciere de rezultat. Pierzi dintr-un gol primit ca urmare a unei lovituri libere inexistente, fază după care în mod normal ei trebuiau să joace în 10 oameni și s-ar fi schimbat tot meciul.“

Ei bine știți câte meciuri a mai arbitrat Sorin Costreie în prima ligă de atunci? Unul singur! Un singur meci în 11 luni, adică aproape un an. Este vorba despre partida din această primăvară dintre FC Botoșani și Rapid, încheiată cu victoria giuleștenilor cu 2-1. Acest lucru indică destul de clar câtă încredere are onor CCA în calitățile arbitrului Sorin Costreie. Și totuși el este alegerea comisiei pentru a conduce un meci pe muchie de cuțit, între două echipe aflate în luptă directă la retrogradare. Nu contestăm dreptul specialiștilor de a decide asupra identității arbitrilor care conduc meciurile din Superliga însă nu putem să nu constatăm că la meciurile UTA-ei sunt delagați în mod constant arbitrii de calitate îndoielnică, ce arbitrează puțin și prost. O să spuneți că la echipe de subsol sunt trimiși arbitrii pe măsură. Aceasta putea fi o logică în sezonul regular însă acum, în play-out, din punctul nostru de vedere primordială în alegerea arbitrilor ar trebui să fie nu calitatea echipelor ci miza meciului. Ori atunci când au mai rămas doar câteva etape, partidele echipelor aflate în zona retrogradării ar trebui să fie de grad 0 deoarece orice greșeală importantă de arbitraj poate decide identitatea echipei care retrogradează sau se salvează.

Revenind la partida de mâine, să mai spunem că brigada de arbitrii este completată de asistenții Mircea Grigoriu (Covasna) și Bucsi Imre-Laszlo (Sfântu Gheorghe), al patrulea oficial Ionuț Coza (Cernica) și arbitrii VAR Rareș Vidican (Satu Mare) și Marius Badea (Râmnicu Vâlcea). Prestația acestora va fi supervizată de timișoreanul Nicolae Grigorescu.

Recomandările redacției