for2Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prin Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport, a organizat, vineri, 29 martie 2013, în Sala de Conferinţe din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş”, (Str. Liviu Rebreanu nr. 86), şedinţa Forumului Decanilor Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport din România.
La lucrări au participat fosta atletă de talie mondială, cu performanţe remarcabile pentru istoria sportului naţional, Gabriela Szabo, care este în prezent consilier al Ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, prof. univ. dr. Liliana Mihăilescu, preşedintele FDEFSR, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector al UVVG, prof. univ. dr. Teodor Pătrăuţă, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Educaţie Fizică şi Sport, conf. univ. dr. Viorel Bitang, prodecan şi iniţiatorul întrunirii Forumului decanilor la UVVG, decani ai Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport din toată România.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci a subliniat, în deschiderea lucrărilor, performanţele obţinute de studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a UVVG, facultate care a împlinit zilele trecute 20 de ani de la înfiinţare. „Aradul se poate mândri cu o tradiţie sportivă deosebit de bogată, prin medaliile obţinute de sportivii noştri în competiţiile internaţionale, care au adus lauri sportului românesc”.
În cadrul şedinţei s-au dezbătut, în principal, problemele legate de curricula universitară şi studiile universitare, precum şi de perspectiva reorganizării sistemului de educaţie fizică şi sport din România.
Prof. univ. dr. Liliana Mihăilescu, preşedintele Forumului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport, a declarat că hotărârile luate, în cadrul şedinţei, vor fi înaintate Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Tineretului şi Sportului. „Este vorba despre recunoaşterea studiilor universitare în profesionalizarea profesorilor antrenori, prin introducerea ocupaţiei de antrenor cu studii superioare în grupa a II-a a ocupaţiilor din COR. Ne-a preocupat şi inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor celor două programe de studii din domeniul educaţiei fizice şi sport: Educaţie Fizică şi Sportivă şi Performanţă Motrică”.
Gabriela Szabo şi decanii Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport din România au vizitat şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş”, unde au rămas plăcut impresionaţi de baza materială şi didactică din laboratoarele de cercetare ştiinţifică.
Întrebată ce părere are despre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, în urma vizitei făcute, Gabriela Szabo a subliniat: „Am avut intenţia să vizitez, de mai mult timp Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi, implicit, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Am rămas plăcut impresionată, mai ales de partea de cercetare din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Vieţii. Credeţi-mă că, în România, nu am mai văzut aşa ceva şi îi felicit pe toţi cei care s-au implicat în acest minunat proiect de cercetare ştiinţifică”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a declarat: „Am convenit cu conducerea Forumului, semnarea a unui protocol de colaborare în domeniul ştiinţific, cu Institutul de Ştiinţe ale Vieţii al Universităţii noastre, prin care vom aborda teme de interes privind performanţele sportive. Universitatea noastră a fost onorată să găzduiască Forumul Decanilor de Educaţie Fizică şi Sport din România, mai ales că acest forum a coincis cu 20 de ani de existenţă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Decanii Facultăţilor de Educaţie Fizică şi Sport din România şi Gabriela Szabo au vizitat şi stadionul Gloria al UVVG, unde au avut o întrevedere cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care le-a prezentat oaspeţilor investiţiile realizate în baza sportivă de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Primăria Arad.

Recomandările redacției