vaccinVaccinarea împotriva gripei ar putea începe în noiembrie, mai devreme comparativ cu anii precedenţi, când campania începea undeva pe la sfârşitul …sezonului rece. Conform reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, procedurile de achiziţie publică sunt avansate şi situaţia din anii precedenţi, când vaccinarea s-a făcut în luna decembrie, ianuarie, chiar şi în februarie, se doreşte să fie evitată, pentru ca persoanele eligibile pentru vaccinare să poată să beneficieze de aceasta până la sfârşitul acestui an.

În acest an, au început demersurile de achiziţie publică pentru 500 de mii de doze de vaccin din străinătate. Ulterior, dacă există receptivitate la vaccinare din partea populaţiei, mai pot fi achiziţionate de către autorităţi încă 500 de mii de astfel de doze.

În Arad rata de vaccinare împotriva gripei a scăzut în ultimii ani, fiind sub media naţională, care este şi ea foarte mică, de doar 4,2%. Asta înseamnă că au fost folosite, în total, sub un milion de doze de vaccin, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea a minimum 15% din populaţia unei ţări.

Motivele invocate de medici pentru scăderea ratei de vaccinare le reprezintă, pe de o parte lipsa vaccinului antigripal la timp şi asta se întâmplă deja în ultimii 10 ani cel puţin, iar în al doilea rând, au fost nişte informaţii care au scăzut încrederea pacienţilor în vaccin. În al treilea rând există o tendinţă europeană a celor care nu înţeleg despre ce e vorba şi ce înseamnă un vaccin şi că vaccinarea este de departe ce-a mai bună metodă de prevenire a bolii şi apar contestări care nu au din păcate justificările profesionale de partea lor. Şi pe de altă parte, medicilor le-a fost jenă să le ceară pacienţilor să îşi cumpere vaccin.

Medicii arădeni recomandă o rată a vaccinării de 75% în rândul persoanelor în vârstă. Prin comparaţie, vârstnicii din România s-au vaccinat în proporţie de 15%, în sezonul 2012-2013.

Medicii de familie ar trebui să fie pregătiţi cu listele persoanelor ce trebuie vaccinate prioritar. Categoriile de vârstă precum: copiii, persoanele în vârstă (+65 de ani), femeile gravide, bolnavii ce suferă de afecţiuni cronice şi personalul sanitar trebuie imunizate cu prioritate. Astfel că autorităţile recomandă medicilor de familie ca până la primirea vaccinului antigripal să întocmească liste pentru aceste categorii de persoane.

Recomandările redacției