boliVaccinul pneumococic conjugat şi vaccinul HPV la cerere au fost introduse în Programul naţional de imunizare, după ce mai mulţi medici arădeni care fac parte din Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013, au luptat pentru introducerea vaccinului în calendarul de imu­nizări gratuite. Aceste boli pneumococice sunt principala cauză de deces infantil dintre bolile care pot fi prevenite, iar în judeţul nostru incidenţa acestora (pne­umonie, otită medie-acută, meningită pneumococică) este foarte mare. Mai mult, majoritatea statelor europene au un program de vaccinare pneumococică, iar România trebuie să se alinieze acestor decizii pentru ca şi copiii români să fie protejaţi. „Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu are acest vaccin inclus în calendarul na­ţional de imunizări gratuite. În Ungaria a fost introdus de doi ani de zile în schema naţională de vaccinare. Ar fi timpul ca şi noi să ne aliem normelor europene. Deseori mă confrunt la Arad cu cazuri de copii care suferă de meningite purulente, pne­umonii, otite etc“, ne-a declarat dr. Adrian Maghera, medic specialist.
În momentul de faţă, bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub 5 ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare. „În România, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, rata mortalităţii infantile la nivelul anului 2010 la o mie de născuţi vii, a fost de 9,79, mult deasupra mediei europene (4,18 decese la mia de născuţi vii), fiind a doua ţară în clasamentul mortalităţii infantile, după Republica Moldova. În cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate în Europa este estimată la 38%. Consecinţele pe termen lung ale meningitei pneumococice pot fi întâlnite în cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectaţi: retard mental, convulsii, tulburări motorii, tulburări de vorbire, surditate“, mai susţine dr. Maghera.
O problemă în plus este dată de faptul că tratamentele cu antibiotice devin din ce în ce mai puţin eficiente din cauza creşterii rezistenţei pneumococului la antibioticele uzuale.
În România, unul din patru copii care îşi pierd viaţa în primul an de la naştere moare din cauza bolilor respiratorii, acestea fiind provocate într-o mare măsură de pneumococ.
„Vaccinurile au redus considerabil incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli precum rujeola, variola, poliomielita a fost dramatic redusă. În ţările care au implementat vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor, în cadrul unui program naţional de imunizare, incidenţa bolilor pneumococice a fost redusă în mod consistent şi substanţial. Dacă în 23 de state europene importante copiii sunt protejaţi împotriva acestei boli, fiind vaccinaţi prin programe de imunizare derulate de autorităţi, în România nu s-a iniţiat nici un demers pentru protejarea copiilor împotriva acestor boli de multe ori fatale“, declară Maghera.

Recomandările redacției