Dosarele depuse de către Cristina Cameniță și Laurențiu Muntean în vederea participării la concursul pentru ocuparea postului de manager al Filarmonicii de Stat Arad au fost respinse, astăzi, de către comisia de organizare a concursului, din cadrul Consiliului Local al Municipiului Arad.

În acest fel, singurul care a mai rămas în cursă este Alin Văcean, al cărui dosar a și fost declarat admis.

În cazul în care va trece de toate probele, Alin Văcean va avea posibilitatea să scrie istorie, fiind poate singurul director din lume care a fost demis de către primăria unui oraș pentru că a prejudiciat imaginea instituției de cultură pe care a condus-o, iar acum este reinstalat de către aceeași primărie.

În proiectul de hotărâre al Consiliului Local Arad, din anul 2016, privind încetarea contractului de management se menționează că „Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat, începând cu data de 1 octombrie 2014, prin conduita sa repetată, a vădit numeroase atitudini, comportamente contrare expectativelor de înaltă ţinută profesională pe care Consiliul Local al Municipiului Arad, Primăria Municipiului Arad, mass-media locală/naţională şi publicul meloman le au de la acesta.

A menţinut o relaţie tensionată cu mass-media locală, de multe ori apărând articole-pamflet privitoare la dumnealui (drept feed-back) şi la modul defectuos în care înţelege să se raporteze la presă, programele, obiectivele culturale girate de Consiliul Local prin intermediul Filarmonicii nefiind promovate adecvat de presă din cauza tensiunilor create de manager. (…)

Angajaţilor Filarmonicii, în speţă, celor care îl contestă, le-a transmis pe toate căile, mesaje extrem de jignitoare, proferând insulte, calomnii şi ameninţări, într-un limbaj agresiv şi extrem de nepoliticos. (…)

Văcean a ignorat sfaturile consilierilor locali şi ale altor responsabili din administraţie atunci când s-a pus problema concedierii unor angajaţi, inclusiv a celor doi lideri de sindicat incomozi; pentru faptele considerate ca fiind încălcări de regulamente, respectivii angajaţi puteau fi sancţionaţi cu sancţiuni adecvate, proporţionale cu gravitatea faptei lor, şi nu cu concedierea.

Văcean a dispus drastic măsura concedierii, dovedind astfel şi gestiune imprudentă“, scrie în proiectul de hotărâre aprobat în anul 2016, de consilierii locali.

Recomandările redacției