n
Poliţia Română a desfăşurat o acţiune pentru verificarea transporturilor rutiere de mărfuri şi persoane, precum şi pentru depistarea faptelor de trafic ilicit de droguri sau arme. Activităţile de control s-au desfăşurat simultan în 15 state membre ale U.E., conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).
Începând cu anul 2010, la nivelul Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL) a fost demarat proiectul „Transport Security Activities”, care vizează asigurarea securităţii transporturilor rutiere de mărfuri şi persoane. Având în vedere responsabilităţile şi competenţele privind aplicarea prevederilor legale în domeniu, care sunt repartizate mai multor agenţii (instituţii), pentru o mai bună cooperare, în cadrul acestui proiect a fost definit conceptul de acţiune „M.A.C.O. – Multi Agency Controls Operation”.

Acţiunea
Sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au desfăşurat, la data de 29 mai, în intervalul orar 06.00 – 11.00, activităţi de control în trafic, în apropierea punctelor de trecere a frontierei de stat Giurgiu, Nădlac şi Turnu, judeţul Arad, pentru verificarea transporturilor rutiere de mărfuri şi persoane, dar şi pentru depistarea faptelor de trafic ilegal de persoane, droguri sau arme, spălare de bani şi alte infracţiuni.
La activităţi au participat 60 de poliţişti din cadrul structurilor Inspectoratului General al Poliţiei Române, dintre care 24 de la Rutieră, 12 de la Ordine Publică, şase de la Combaterea criminalităţii organizate, 12 de la investigarea criminalităţii economice şi şase de la investigaţii criminale. De asemena, acţiunea a beneficiat de suportul Unității Naţionale EUROPOL din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – I.G.P.R., iar un poliţist din cadrul Direcţiei Rutiere a acţionat în Centrul de comandă EUROPOL, de la Haga.
Astfel, în doar cinci ore, echipele de control au verificat 186 de autovehicule şi au aplicat 35 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 68.280 de lei.
Dintre sancţiunile aplicate, trei au fost pentru abateri prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 18 pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi de odihnă, una pentru încălcarea normelor specifice transporturilor publice de persoane, cinci pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, iar opt pentru încălcarea normelor rutiere.
“Ca măsură complementară, poliţiştii au retras două certificate de înmatriculare şi un set de plăcuţe cu numărul de înmatriculare. De asemenea, a fost dispusă imobilizarea unui autovehicul. Au fost constatate trei infracţiuni, respectiv una de fals privind identitatea, una de tentativă la fals şi una la regimul vamal-fiscal. Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării 4.310 pachete de ţigări, în valoare de 64.650 de lei şi 6.000 de fire de flori, introduse în ţară în mod ilegal, precum şi 48 de litri de alcool, introduşi ilegal în ţară”, precizează Poliţia Română.
La activități au participat specialişti din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, inspectori din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Vămilor şi inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Recomandările redacției