Statul are nevoie de bani astfel că, sistemul contribuțiilor din urmă la pensii va fi reintrodus într-o nouă formă. Cei care nu au contribuit destul la asigurări, vor putea recupera, dacă vor ca la momentul ieșirii în câmpul muncii să aibă o pensie ceva mai mare. Își vor putea cumpăra vechimea, în anumite condiții.

Arădenii vor putea face plăți retroactive la pensii, pentru perioade însumate de cel mult cinci ani, în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, potrivit viitoarei legi a pensiilor, pusă de curând în dezbatere.

Astfel, faţă de sistemul plăţilor retroactive aplicabil în prezent, la noul mecanism vor putea apela, teoretic, mai multe persoane. Plata contribuţiilor pentru perioadele neasigurate din trecut se va face în baza unui contract special, iar calculul acestor perioade se va face raportat la momentul încheierii contractului.

Conform propunerii, orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare facultativă..

De asemenea, în sistemul public de pensii se va putea încheia contract de asigurare facultativă şi pentru perioadele de timp de maximum cinci ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin.

Contractul se asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) se poate încheia numai de către persoana care, pe perioadă anterioară prevăzută, avea vârsta legală de încadrare în muncă potrivit legii. Aceste contribuții se vor valorifica obţinerea unei pensii potrivit legii.

Și în prezent, vechimea în muncă poate fi cumpărată, dar această măsură are o data limită – finele anului.

Potrivit statisticilor, Aradul are peste 114.000 de pensionari, în această categorie intrând și beneficiarii de pensii de boală sau pensia minima garantată de stat.

Recomandările redacției