Zeci de localităţi din vestul ţării au rămas fără energie electrică din cauza ninsorii, fiind afectate zeci de mii de familii, informează Mediafax. Au avut loc mai multe accidente, soldate cu morți și răniți, copacii și stâlpii au fost doborâți, multe mașini au rămas blocate în nămeți și trenuri cu sute de călători au fost oprite. 

Duminică, după ora 14:30, au fost semnalați peste 150 de copaci şi 15 stâlpi doborâţi din cauza vântului şi a zăpezii, iar 40 de maşini rămăseseră blocate în nămeţi în judeţele afectate de vremea rea, potrivit Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Cursurile din două şcoli din judeţul Hunedoara vor fi suspendate, luni, din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile. Dacă situaţia o va impune, şi alte unităţi de învăţământ vor fi închise. Celelalte școli ar putea fi inchise dacă directorii unităţilor de învăţământ vor solicita acest lucru, în situaţiile în care drumurile sunt impracticabile.

În judeţul Timiş, inspectorul şcolar general al judeţului, Aura Danielescu, a anunţat că i-a solicitat prefectului ca luni şi marţi să fie suspendate cursurile în toate şcolile din judeţ, ca urmare a efectelor ninsorilor abundente din ultimele zile. Solicitarea a fost aprobată, duminică, de prefectul judeţului.

Vremea cumplită a dus și la mai multe accidente. O persoană a murit şi patru au fost rănite într-un accident rutier care a avut loc, duminică, pe DN 1 C în localitarea Coplean, judeţul Cluj, după ce un autoturism a intrat sub un tir, traficul rutier fiind blocat. Reprezentanţii IPJ Cluj au declarat, duminică, pentru corespondentul Mediafax că în accident au fost implicate trei autovehicule – un autoturism, o autoutilitară şi un tir, accidentul fiind produs din cauza vitezei neadaptate în curbă.

O femeie a murit, iar alte trei persoane, între care un bebeluş de trei luni, au fost rănite, duminică, în urma unui impact frontal între două maşini, în localitatea Fulga, judeţul Prahova

Mai mult, două maşini şi două microbuze s-au ciocnit, duminică, pe centura oraşului Avrig, din judeţul Sibiu. Accidentul s-a produs după ce o maşină a depăşit, apoi a derapat. Zece persoane sunt rănite.

Din cauza viscolului şi a ninsorilor care au afectat liniile de medie tensiune, 42.000 de persoane din judeţul Arad nu au avut curent electric duminică. Echipele operatorului au ieșit în teren pentru a rezolva problema. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, din cauza ninsorilor, cele 42.000 de persoane din judeţ nu au avut energie electrică pentru că au fost afectate 23 de linii de medie tensiune. 14 echipe intervin în teren pentru a rezolva problemele apărute.

Un număr de 60 de localităţi din judeţul Timiş au fost parţial sau total nealimentate cu energie electrică, duminică, fiind afectate peste 40.000 de persoane, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Şi în judeţul Caraş-Severin au fost probleme cu alimentarea cu energie electrică. 34 de localităţi, printre care patru oraşe şi staţiunea Semenic, erau nealimentate cu energie electrică duminică dimineaţa, din cauza ninsorii. De asemenea, drumul judeţean 582 a fost închis pe tronsonul Brebu Nou – Slatina Timiş, până în data de 15 martie 2019, din cauza condiţiilor meteo.

După prima zi în care judeţul Caraş-Severin a fost sub cod portocaliu de ninsori, reprezentanţii ISU Timiş au intervenit de 13 ori pentru degajarea unor copaci căzuţi pe carosabil, a şase copaci căzuţi pe maşini şi a trei stâlpi de curent care s-au prăbuşit, dintre care unul a avariat o maşină, în Reşiţa.

S-au produs avarii în reţelele de alimentare cu energie electrică şi în judeţul Vrancea. Mii de familii din oraşul Panciu, cartier Satu Nou, dar şi din comuna Ciorăşti nu au avut curent electric din cauza crengilor căzute în reţea.

Drumarii de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au acţionat, între 15 decembrie 2018, ora 17:00, şi 16 decembrie 2018, ora 05:30, cu 1.113 utilaje şi au răspândit aproximativ 9.876 de tone de material antiderapant, conform unui comunicat de presă. Duminică după-masa încă nu s-au anunțat drumuri închise, în ciuda codului portocaliu din unele județe.

DRDP Cluj a avut cele mai multe autoutilaje, 279, iar drumarii acesteia au răspândit cea mai mare cantitate de material antiderapant, aproape 3.143 de tone.

O activitate intensă a avut DRDP Timişoara, care a acţionat cu 230 de autoutilaje, iar drumarii au răspândit 2.805,5 tone de material antiderapant. Spre deosebire de aceasta, DRDP Iaşi a acţionat cu mai multe autoutilaje, 268, dar drumarii acesteia au răspândit 2.113,5 tone de material antiderapant.

Pe lângă cele trei, alte direcţii regionale ale CNAIR au acţionat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, astfel: DRDP Braşov cu 117 autoutilaje şi a răspândit aproape 738 de tone de material antiderapant; DRDP Bucureşti, cu 108 autoutilaje şi a răspândit 521 de tone de material antiderapant; DRDP Craiova, cu 159 de autoutilaje şi a răspândit 510 tone de material antiderapant; DRDP Constanţa cu 60 autoutilaje şi a răspândit 147 de tone de material antiderapant.

Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate” , au subliniat reprezentanţii CNAIR.

Probleme au fost, per ansamblu, în 16 județe și în Capitală, iar duminică, în jurul orei 10:30, peste 150 de copaci erau deja doborâți de vânt și de zăpadă.

Potrivit IGSU, pompierii şi reprezentanţii autorităţilor locale au intervenit cu utilajele administratorului de drum pentru deblocarea a peste 40 de maşini care nu mai puteau înainta din cauza zăpezii. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea de pe autoturisme sau carosabil a peste 150 de arbori şi 15 stâlpi doborâţi din cauza căderilor de zăpadă şi vântului puternic.

În judeţele Hunedoara, Ialomiţa şi Teleorman s-a intervenit cu autofreze la deschiderea drumului pentru ca trei ambulanţe să poată ajunge ajunge la cazurile medicale, iar în judeţul Prahova, pe raza localităţii Slănic, autorităţile locale au intervenit pentru preluarea a 46 de persoane aflate într-un autocar care nu mai putea înainta. Toţi pasagerii au fost transportaţi cu un microbuz la hotelul unde erau cazaţi, iar autocarul va fi coborât atunci când condiţiile de drum vor permite.

În judeţul Olt, pompierii militari au intervenit pentru deblocarea şi repunerea pe roţi a unui autocar răsturnat între localităţile Salcia şi Pleşoiu. Salvatorii au îndepărtat zăpadă care bloca accesul către persoanele din interior, au evaluat medical toţi ocupanţii şi au evacuat pasagerii, în condiţii de siguranţă.

Din cauza crengilor căzute pe liniile de cale ferată, traficul feroviar din judeţul Caraş Severin a fost întrerupt temporar. Persoanele aflate în trenurile oprite au fost preluate de autocare şi transportate în localităţile de distinaţie.

În municipiul Timişoara, echipajele ISU au intervenit pentru degajarea a 94 copaci căzuţi pe carosabil şi pe autovehicule, precum şi pentru înlăturarea a stâlpilor de electricitate şi cablurilor electrice desprinse din cauza vântului.

Reprezentanţii IGSU le recomandă cetăţenilor să urmărească permanent atenţionările transmise de autorităţi, să se informeze asupra stării drumurilor şi să îşi echipeze autoturismele pentru circulaţia în regim de iarnă. De asemenea, persoanelor care vor să urmeze trasee montane, salvatorii le recomandă să fie echipate corespunzător şi să evite zonele cu vizibilitate redusă.

Nici traficul feroviar nu a stat mai bine. Trenul Timişoara-Bucureşti, cu 200 de călători a fost oprit, duminică, între staţiile Topleţ şi Valea Cernei, din Caraş-Severin,iar trenul Curtici-Bucureşti, cu 60 de călători, a fost oprit aproape de Vărădia, din cauza vremii. Şi trenul Bucureşti-Budapesta, cu 100 de pasageri, a fost oprit în judeţul Arad.

Fenomene meteorologice periculoase, căderi masive de zăpadă, viscol, lapoviţă şi vânt puternic au fost înregistrate în 16 judeţe ale ţării, respectiv Arad, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman, Timişoara, Tulcea şi municipiul Bucureşti.

Recomandările redacției