Federaţia Viticultorii avertizează asupra faptului că prevederile Codului Fiscal care intră în vigoare de la 1 aprilie 2013 vor afecta grav producătorii de vinuri, deoarece încurajează producţia de băuturi fermentate liniştite (BFL), arată preşedintele Federaţiei, Toader Manole, într-un comunicat.

Reprezentanţii Federaţiei Viticultorii susţin că Executivul a introdus la articolul 207 litera e) din Codul Fiscal o nouă categorie de BFL, pentru care se percepe o acciză de 25 euro/hectolitru. Având în vedere experienţa perioadei 2001 – 2010, viticultorii anticipează că rezultatul va fi reluarea masivă a producţiei de BFL, care a fost întreruptă aproape total la mijlocul anului 2010, atunci când s-a introdus acciza de 100 de euro/hectolitru.

‘Rezultatul previzibil al acestei măsuri fiscale va fi acapararea pieţei vinurilor de BFL, care îi vor pune într-o situaţie foarte dificilă pe producătorii de vinuri. Confruntaţi cu concurenţa neloială a unor băuturi produse uşor şi cu costuri mici, în care doar aparenţa este de vin, producătorii autentici vor fi ameninţaţi de faliment sau forţaţi să se adapteze pentru a supravieţui. Din păcate, această adaptare ar putea însemna producerea unor vinuri de proastă calitate pentru a scade preţurile, reprofilarea la producţia de BFL sau chiar evaziunea fiscală. În opinia noastră, reducerea accizei la BFL va afecta întregul sector viticol din România, începând cu micii producători de struguri’, se arată în comunicat.

Federaţia Viticultorii atrage atenţia că în Vrancea, considerat cel mai mare bazin viticol al ţării, o importantă parte a populaţiei îşi câştigă existenţa din producţia de struguri şi de vin. Ei mai susţin că decizia Guvernului ar putea efecte iremediabile pe termen lung asupra viticulturii din ţara noastră.

‘Neaccizarea BFL în perioada 2001 – 2010 a fost una dintre principalele cauze ale nedezvoltării acestui sector al economiei. Stoparea producţiei de băuturi fermentate liniştite în vara anului 2010 s-a văzut imediat în creşterea accesării fondurilor europene pentru investiţii în viticultură, în construcţia de crame şi în reconversia viţei de vie. Considerăm că pentru economia României este mai avantajoasă dezvoltarea sectorului viticol, decât producţia unor băuturi speculând diferite portiţe legislative. Acestea vor aduce câştiguri însemnate doar în anumite buzunare. Producătorii din ţara noastră au câştigat premii importante la competiţiile internaţionale de specialitate cu vinuri de calitate superioară, nu cu BFL-uri’, precizează viticultorii în comunicat.

De asemenea, aceştia susţin că băuturile fermentate liniştite reprezintă un pericol pentru producătorii autentici de vinuri deoarece speculează posibilităţile financiare reduse ale unei părţi mari a populaţiei, precum şi lipsa de informare a acestei categorii de consumatori. Federaţia susţine că există suspiciuni că, prin intermediul BFL-urilor, se pun în vânzare cantităţi mari de alcool fără plata accizei corespunzătoare, ceea ce va aduce pierderi importante bugetului statului. BFL-urile reprezintă o concurenţă neloială pentru vinuri şi pentru că la ora actuală nu există pârghii pentru verificarea acestora. Înainte de 2010, producţia acestor băuturi a egalat foarte repede producţia de vin, din cauza câştigurilor importante şi uşor de obţinut. Repetarea acestei situaţii ar reprezenta un dezastru pentru viticultura din România, care se confruntă acum şi cu criza economică.

‘Solicităm Guvernului României şi Parlamentului să ia în cel mai scurt timp măsurile care se impun pentru a stopa reluarea producţiei de BFL, pentru a nu pune în pericol sectorul viticol. Constatăm cu îngrijorare că factorii cu putere de decizie din cadrul Guvernului României, şi nu numai, sunt, de multe ori, mult mai sensibili la lobby-ul făcut de anumite grupuri de interese, care au ca scop elaborarea unei legislaţii favorabile, care să le permită obţinerea de câştiguri foarte mari, uşor şi în scurt timp, fără a ţine cont de consumatori, de efectele dezastruoase asupra unui important sector al economiei, dar şi pentru românii care trăiesc din viticultură’, se mai spune în comunicat.

Federaţia Viticultorii este o asociaţie înfiinţată în anul 2005 pentru a apăra interesele viticultorilor. La ora actuală, asociaţia numără 14.000 de membri care deţin o suprafaţă de aproximativ 24.000 de hectare de viţă de vie, cea mai mare parte în Vrancea, dar şi în alte judeţe.

 

Recomandările redacției