OLYMPUS DIGITAL CAMERAAleşii judeţului trebuie să-şi exprime votul vizavi de documente… secrete. Consiliul Judeţean are în arhivă documentente ce în trecut ar fi putut prejudicia siguranţa ţării.
Autorităţile au mare bătaie de cap cu mai multe documente secrete, pentru care se impun condiţii aparte de păstrare. De aceea, reprezentanţii administraţiei vor să scape de atribuţia păstrării acestor documente care, nu mai au valoarea pe care o aveau acum câţiva zeci de ani. Este vorba de documente clasificate, emise de către fostul Consiliu Popular Judeţean Arad, în perioada 1968 – 1989. „Nivelul de clasificare al celor 63 de documente inventa­- riate este secret de stat (secret şi strict secret) şi, în general au ca şi conţinut: caiete de mobilizare ale unor întreprin­deri care, după 1989, şi-au schimbat obiectul de activitate, s-au privatizat sau nu mai există, indicatori ai planului naţional unic de dezvoltare economico – socială a RSR pentru judeţul Arad pentru diferite perioade sau alt conţinut a cărui dezvăluire nu mai poate prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică ori interesele de drept public sau privat deţinătoare“, se arată în referatul ce va sta pe masa aleşilor judeţeni, la finele acestei săptămâni.
Pentru că documentele nu mai au greutate, având o vechime între 23 şi 44 de ani, administraţia cere Guvernului să le desclasifice, din categoria do­cumentelor secrete.

Recomandările redacției